Начало Актуално Актуално Добри практики

Добри практики ПДФ Печат Е-мейл

1 Ст Николова и Т ИвановаДва екипа от педагогически специалисти от СУ "Вичо Грънчаров" взеха участие в кръгла маса, организирана от Регионалното управление на образованието град Велико Търново на тема „Популяризиране на опита на училищата за повишаване на качеството на училищното образование и добрите педагогически практики за квалификационна дейност в институциите”. Представителите от СУ "€žВичо Грънчаров" обмениха опит и идеи с педагогически специалисти от областите Велико Търново, Габрово, Варна и Русе.

Г-жа Иванова и г-жа Василева представиха съвместна презентация на тема "€žНапред с усмивка". Екипът от математици постави акцент върху ролята на приемствеността между начален и прогимназиален етап в обучението по предмета математика. Споделиха своя опит от вече проведени часове между ученици от начален етап и учители от прогимназиален етап. Запознаха аудиторията с мястото на занимателните задачи в часовете и подчертаха ролята на учителя в образователно-възпитателния процес.

12 n

Презентация на тема "Добри практики за повишаване качеството на училищното образование" представи екипната работа на старши учителя по биология и здравно образование Даниела Кенарева и учениците Костадин Василев от ХІ клас и Християн Хинков от ХІІ клас. Акцентът в тяхното представяне беше съсредоточен върху няколко елемента: приложение на дидактическата игра и игровите методи в процеса на обучение, игровата и учебната дейност като педагогически средства за въздействие, създаване на привлекателна образователна среда чрез използване на интерактивната дъска, прилагане на съвременни методи на преподаване чрез използване на сайта Mozaik, ролята на извънкласни занимания според индивидуалните потребности на детето.

Мотивирани, всички педагогически специалисти споделиха мнение за ползотворната среща и обмен на добри практики и идеи.

"Асансьор" към успеха няма. Необходимо е да се извървят отделните стъпала, включващи утвърдените педагогически методи, иновативните методи, дидактическата игра и не на последно място - ролята на извънкласната дейност и заниманията по инетреси. Защото: Едно дете, един учител, една книга и един химикал, могат да променят света! /Малала Юсуфзай/