Начало Актуално Актуално СУ „ВИЧО ГРЪНЧАРОВ” ОТБЕЛЯЗА 22 АПРИЛ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЗЕМЯТА

СУ „ВИЧО ГРЪНЧАРОВ” ОТБЕЛЯЗА 22 АПРИЛ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЗЕМЯТА ПДФ Печат Е-мейл

201655Идеята, която свързва хората от цял свят, е да се обединят в защита на околната среда. Да се знае, че майката Земя има нужда от тях "да я пазят, обичат и най-важното" да не я променят, защото човечеството не може без нея.

Началото е сложено от Гейлорд Нелсън - бивш губернатор и сенатор от Уискънсин, който издига каузата за опазване на природата, и Денис Хейес – изявен студентски лидер.

Днес в инициативата се включват над 175 държави, а в България денят на Земята се отбелязва от 1992 година, като страната ни дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

СУ "Вичо Грънчаров"€ ежегодно отбелязва деня на Земята с разнообразни инициативи - открити уроци, състезание за оформяне на лого за празника между училищата, почистване на силно замърсената зона, засаждане дървета и други дейности.

Днес отбелязахме празника по различен начин - с изложба-състезание под надслов "€žМоят домашен любимец"€. В изложбата участваха повече от 30 домашни любимци, като сред тях имаше котки, кучета, морско свинче, костенурка, разноцветни папагали, и за всеобща изненада - сокол. След проведено гласуване за най-атрактивен домашен любимец първа награда и златен медал безапелационно беше спечелена от домашния любимец - 14-килограмова котка на Белла Баръш Карасюлейманова от ІІІ "б"€ клас.

141059 3Отличихме и победителите в кампанията "КАПАЧКИ ЗА БЪДЕЩЕ" - кампания на Лазар Радков и Мартина Йорданова, подкрепена и популяризирана от образователната платформа "УЧА СЕ"ž, в която се включи и нашето училище.

Равносметката за месец април са общо 133,200 кг., като най-усърдни в събирането на капачки са учениците от VІІ "б"€ клас, предали 35,400 кг.. Втори са децата от ПГ, които предадоха 26,300 кг. и трети - ІV "€žв"€ клас с 21,600 кг. За усърдието си първенците получиха грамоти и лакомства.

Участието в благотворителната инициатива "КАПАЧКИ ЗА БЪДЕЩЕ" продължава.

Денят завърши с отворени врати на тема "За чиста Земя, за чиста вода , за чиста храна"организирани от учителите по природни науки Даниела Кенарева, Василка Стоянова и Ваня Рускова

С разнообразни образователни и интерактивни задачи, атрактивни опити и изработени тематични модели преподавателите мотивираха родители и ученици да бъдат активни участници в предвидените дейности. Представиха неоспорими доказателства за необходимостта да се цени всяка капка чиста вода и и дадоха идеи за по-отговорно отношение към всички водни ресурси в природата. Кулминация на събитието беше красивата кулинарна изложба на здравословни храни, изработени от децата.

Ангажираност, образование, сила е мотото, споделено от ученици, родители и учители през изминалия ден