Начало Актуално Актуално Конференция за юношеството

Конференция за юношеството ПДФ Печат Е-мейл
Йоана Мутафчиева от 11 клас бе нашата представителка в първата Национална конференция за юношеството, която се проведе на 26 септември в София Хотел Балкан под патронажа на г-н Томислав Дончев, Заместник-министър председател на Република България.
 УНИЦЕФ България започва дългосрочна инициатива, с която да насочи общественото внимание към децата в периода на юношеството – защото това е възраст на бурно развитие, свързано с предизвикателства, но и с изключителни възможности, които трябва да бъдат използвани за тяхното развитие и за развитието на обществото.

Част от инициативата на УНИЦЕФ е първата Национална конференция за юношеството, която се проведе на 26 септември в София Хотел Балкан под патронажа на г-н Томислав Дончев, Заместник-министър председател на Република България.

Темата за младежите и техните права е обект на внимание в световен мащаб. Инвестирането във второто десетилетие на живота е от решаващо значение за ускоряване на премахването на бедността, социално-икономическите различия и дискриминацията, основана на пола. Националните политики и стратегии трябва да предоставят възможности за овластяване на младежите, защото те са важна част сегашното поколение граждани. Национални и международни експерти ще представят тези теми и последните научни изследвания върху развитието на мозъка на подрастващите.

„Ние, възрастните, трябва да ви мотивираме. На първо място в училище. Независимо как можете да получите информация от електронните устройства, с които разполагате, трябва да имаме такава образователна система, която да създава ценности и да ви даде основание да се трудите, не само за себе си, а за обществото. Смятам, че това е едно голямо предизвикателство и затова разчитаме заедно да открием някои от решенията, които ще активизират нашия диалог за създаване на политики за и заедно с младите хора. Трябва да се вслушаме в това, което имаме да си кажем едни на други, защото в противен случай ще се провалим”- каза Мария Хесус Конде, представител на УНИЦЕФ за България.

„Един мислител беше казал, че не родителите възпитава децата, а децата възпитават родителите – смятам, че тук е абсолютно е прав и никак не ми се иска и в двата смисъла да се проваляме във възпитанието.“ Сподели Томислав Дончев, на заместник-министър председател Р България.

УНИЦЕФ насърчава започването на публичен диалог по конкретни политики за подкрепа на младежите – между 10 и 19 години – и постигането на устойчива промяна в нагласите и стереотипите, така че младите хора да бъдат видени като източник на възможности.

За да се насърчи правото на всеки юноша да изразява мнение и да участва в процеса на вземане на решения, Българска национална телевизия се присъединява към инициативата „Да чуем гласа на младежите“ и ще даде възможност на подрастващите да изразят свои собствени възгледи, през различни платформи и формати на медията.

35 младежи участват в Националната конференция на УНИЦЕФ и ще представят въпроси, които са избрани от тях в двудневна консултация, организирана от УНИЦЕФ с момичета и момчета от цялата страна. Консултацията даде възможност на юноши (на възраст от 14 до 19 години, с различен произход и социален статус) да обменят опит, да реализират правото си на глас и себеизразяване. Те избраха да представят на Националната конференция следните теми: здраве и благосъстояние; знания и умения; включване и ангажираност. Тази инициатива се подкрепя от данните от доклада „Възрастта има значение”/Age Matters/ – изготвен и публикуван от Youth Policy Labs по поръчка на регионалния офис на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия – които сочат, че един от начините, по който юношите могат да бъдат чути, е именно чрез участие в политики и програми. Резултатите обаче показват, че достъпът до политическо участие, като една от многото форми на овластяване, включително участието в детски и младежки организации, е все още ограничен.

„Нужно е да помогнем на младите да усетят удовлетворението от създаването на нещо, защото точно в тази възраст те могат да приемат много и да създават умения. Длъжни сме заедно да пренастроим образователната система, защото в нея не се стимулира творчеството и различието, които са ключови за днешните подрастващи. Точно разнообразието е богатство, което ние трябва да стимулираме и съхраним.“ каза Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

Имайки предвид всичко това, УНИЦЕФ България и партньори работят в посока юношите да бъдат активни в обществения живот и да израстват в стабилна и пълноценна среда с подкрепата на родители, училище, общност, връстници, държавни институции, медии и социално отговорен бизнес – защото днешните младите хора са утрешните родители, лекари, учители, инженери, предприемачи, министри и граждани, от които ще зависи развитието на обществото и на света.

Гледайте конференцията на живо във Фейсбук тук: Първа част и Втора част

Повече информация можете да намерите на страницата на УНИЦЕФ България.