Начало Актуално Актуално 22 АПРИЛ - ДЕН НА ЗЕМЯТА

22 АПРИЛ - ДЕН НА ЗЕМЯТА ПДФ Печат Е-мейл

22 АприлУчениците от Vб клас на СУ "€žВичо Грънчаров"€ отбелязаха Денят на Земята с открит урок в час на класа. Ванислав Коев, Ивайло Ленов, Жасмина Ленова и Кристимир Бъчваров подготвиха и представиха презентации. Активно участие в урока взеха и други ученици от класа. Изключителни емоции предизвикаха видео материалите.

Всяка година на 22 април се отбелязва Денят на Земята. Главната цел на съвременното екологично движение е да накара хората да се замислят за бъдещето на нашата планета и да се включат в дейности по опазване на околната среда. Деня на Земята се отбелязва от над половин милиард души от всички националности и вероизповедания. В последните десетилетия честването му спомогна за промяната на ценностите и приоритетите на цяло едно поколение. Осъществяват се дейности, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея.

Инициатори за честването на Денят на Земята са американците Гейлорд Нелсън и Денис Хейес. Гейлорд Нелсън през 1969 г. става свидетел на опустошенията на масивния петролен разлив в Санта Барбара, Калифорния и издига каузата за опазване на околната среда.

За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. В България се сформира Национален комитет за Деня на Земята. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен. България се включва в отбелязването му през 1993 г. Днес в Световното движение са регистрирани в над 170 държави.

http://regnews.net/bg/petoklasnitsi-ot-su-vicho-grancharov-napraviha-otkrit-urok-za-denya-na-zemyata/#.WtnTXi5ubcs