Начало Начално образование и ПГ На седянка в СУ „Вичо Грънчаров"

На седянка в СУ „Вичо Грънчаров" ПДФ Печат Е-мейл

1sedjanka VelchevaОбичаят "€žседянка" е традиционен ритуал, който се правел при приключване на активния селскостопански сезон."Заклаждали се"- от момите по махали в дългите есенни и зимни нощи. Имено тогава те правели своя чеиз - предели, шиели, бродирали и се веселели. В шегите и закачките участвали и ергените, които използвали възможността да бъдат близо до своите изгори. На седенките присъствали и възрастни жени, които искали да подберат работливи моми за снахи.

Учениците от IV"в" клас на СУ "Вичо Грънчаров", с класен ръководител Даниела Велчева, направиха възстановка на обичая "€žСедянка" в неговия автентичен вид, водени от желанието си да покажат и съхранят традициите и фолклора на Горнооряховския край. Техни гости бяха народният певец, гайдар и пазител на традициите Петър Георгиев и Групата за изворен фолклор към Клуба на пенсионера от с. Писарево.

Подготовката на ритуала включваше аранжиране на "€žсцената" с традиционния за селото интериор-“ автентични черги, престилки, стомни, хурки, вретена, възглавници, софра, столчета, газеничета и др. Всички участници бяха облечени в народни носии, а "писаревските баби"- носеха автентични всекидневни носии от Горнооряховския край. Демонстрирани бяха типичните за седенките дейности - чепкане на вълна, предене, плетене и бродиране. Малчуганите, с помощта на бабите, чепкаха вълна, предоха, плетоха чорапи. Бабите пък им разказаха как са се "клали" седенките в нашия край. Петър Георгиев и групата от с. Писарево изпълниха песни под съпровод на гайда, а Раховчетата им изпяха "Седенчица","Огън гори на планина", "€žСеднало е Джоре дос" и "Прочуло се малко момче".

Родителите също се включиха в седянката, като се бяха пременили в носии или елементи от тях.

Седянката завърши със северняшки хора, изсвирени на живо от гайдаря и заиграни от всички присъстващи. Събитието успя да докосне малчуганите, техните гости и родители в духа на българските традиции и напомни за богатството на фолклора на нашия народ, сръчността и трудолюбието на предците ни.

http://regnews.net/bg/na-sedyanka-v-su-vicho-grancharov/#.XAT0WNszbcs