Начало Начално образование и ПГ

Начален курс и ПДГ
Как се пише вестник — първи стъпки в журналистиката ПДФ Печат Е-мейл

оСреща на участниците в Клуба създаден по проект „Успех” с главния редактор Елена Велкова на регионален вестник „Седмицата“ – Горна Оряховица


14-vestnik В класната стая на учениците от 4 „а“ – „Лъвските сърца“ в  СОУ „Вичо Грънчаров“, гр. Горна Оряховица се проведе среща между участниците в клуб „Млад журналист – Лъвски сърца“ и Елена Велкова - главен редактор на в. „Седмицата“. Цяла седмица въодушевлението в класа не стихваше. Обсъждаха се въпросите, които участниците в клуба и неговите гости щяха да зададат на журналистката. И така нека ви ги представя: Борислав Конакчиев, Румяна Иванова, Елин Нешев и Цветомир Енев — невероятни художници,  Георги Кръстев , Илиян Жеков, Михаил М Георгиев, Милица Петрова, Стилян Папазов, Борислав Николов — запалени спортисти, Кристияна Боева — грациозна балерина, Християна Христова, Стефани Шумкова и Мария Елена Станчева —атрактивни  мажоретки, Йоанна Генкова и Ивайло Христов - многократни победители в състезанията по български език и литература.

Логично беше някой да ги попита, защо са се събрали в тази нестандартна вестникарска редакция. Това беше и първият въпрос, с който Елена Велкова изненада своите домакини:  „Как се събрахте?” Йоанна Генкова, главният редактор на в.“Лъвски сърца“, обясни, че всичко започва още в 3 клас след едно упражнение по развитие на речта, което дава началото на в. „Звънче“.  В  библиотеката на училището и в детския отдел на градската библиотека в Горна Оряховица се пазят издадените четири броя на вестника

Истински заинтригувана, Елена Велкова възкликна: „О, вие вече сте имали вестник!“.

Миналата година никой нямаше и бегла представа как се пише вестник. После стана ясно, че няколко изключително мотивирани, любознателни и умни ученици се обединяват около идеята да създадат нов вестник, с ново заглавие, по всички правила на журналистиката, който да представя живота в училището, а защо не и в града. „Кой и как решава какво да се появи на страниците на вестника?“, беше въпросът, който интересуваше редколегията. „Вие, единствено вие. Можете да отразявате всичко, в зависимост от важността на събитията“.

Участниците в клуба със самочувствие обясниха, че не се спират пред никаква тема. „Ние ще отразим, ще снимаме и ще напишем“ – това е слоганът на вестника „Лъвски сърца“.

Да умееш да работиш в екип, да си добър актьор, да умееш да общуваш с хората, да ги изслушваш търпеливо, да не забравяш, „че една снимка може да разкаже много повече за събитие, отколкото дълга статия“ - това са основните правила в журналистиката при списването на вестник, които екипът на клуб „Млад журналист – Лъвски сърца“ научи и запомни от срещата си с главния редактор на регионалния седмичник. “Трудно е да си журналист, списването на вестник също, но ние ще се справим, защото сме “ЛЪВСКИ СЪРЦА” - гордо заяви Йоанна.

Работна среща в нестандартната вестникарска редакция

на участници в клуб „Млад журналист – Лъвски сърца“

Очаквайте първи брой на в.”Лъвски сърца” на 6 февруари 2014 г., когато е първата представителна изява на клуба.

Ваня Недкова,

ръководител на клуб „Млад журналист – Лъвски сърца“ 

 
По-различният урок! ПДФ Печат Е-мейл

През м. ноември 2013 г. се навършиха 100 години от рождението на известния детски поет Асен Босев.

v bibl-S5037743Макар и с малко закъснение Раховчетата от ІІІ „в” клас отдадоха почит на неговия талант и творчество (по това време в училището имаше ремонт и училищната библиотека не работеше). Те проведоха един по-различен час по литература, който  се състоя в училищната библиотека. Там ги посрещна госпожа Панова, която им разказа интересни неща свързани с писателя и творчеството му. Изгледаха презентация за него, разгледаха издания на  книгите му и четоха негови произведения, съчетавайки традиционните начини за четене и съвременните технологии. Забавляваха се с неговата героиня Мимето и си обещаха, че няма да приличат на нея. В часа по изобразително изкуство, нарисуваха илюстрации към поемата, които ще подредят в изложба.

v bibliotekata-S5037740    v biblio-S5037745

 
„С очите си видях бедата” ПДФ Печат Е-мейл

za saita-4На 3 юни се откри общинска детска изложба под мотото „С очите си видях бедата”. Изложбата бе експонирана в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Откриването на изложбата се превърна в своеобразен детски празник, който се организира всяка година по повод 1 юни.

В изложбата с рисунки участваха ученици от пети и шести клас под ръководството на преподавателя по изобразително изкуство Дочка Златева. Учениците от ІІІ „а”, ІІІ „б” и ІІІ ”в” класове в часовете по изобразително изкуство под ръководството на своите преподаватели Ваня Недкова, Маруся Йорданова и Марияна Георгиева също работиха по темата и се включиха със своите творби в изложбата.

Гост на празника бе и кметът на Общината инж. Добромир Добрев. Градоначалникът поздрави децата и връчи наградите на най-добрите художници. От СОУ „Вичо Грънчаров” са наградени Пламена Георгиева и Алекс Божинов.

za saita-2za saita-1za saita risunki-3

 
Награда “Бисерче вълшебно” 2013 ПДФ Печат Е-мейл

За първи път българските деца избират своята любима книга с националната награда „Бисерче вълшебно“ 2013!

Biserche-pearl-e1363444353569Учениците от 3.”А” клас с класен ръководител Ваня Недкова гласуваха онлайн за своите любими книги. Разгледаха заглавията, номинирани в две възрастови категории – „Млади читатели“ (7 – 10 г.) и „Запалени читатели“ (11 – 14 г.), които не присъстват в задължителните учебни списъци. За своя принос към избора на най-добрата книга, всеки участник ще получи почетна грамота. Двете книги във всяка от възрастовите категории, събрали най-много детски гласове, ще бъдат обявени на 21.04.2013 г. по време на Празника на детската книга в София и ще получат почетна грамота.

Наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 е организирана от сайта Детски книги (www.detskiknigi.com), част от групата на Аз чета – най-големия сайт за книги и четене в България, по случай 2. април – Международният ден на детската книга. Тя е и част от кампанията „Походът на книгите“, организиран от Асоциация „Българска книга“.Подобен проект не е осъществяван до момента в България, а целите му са няколко: да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език; да им даде възможност да направят сами своя избор за любима книга и да насърчи четенето сред подрастващите на възраст между 7 и 14 години.

 
В "Четяща България" се включиха и учениците на СОУ”Вичо Грънчаров” ПДФ Печат Е-мейл

chetene-4б-11-04-2013-2В кампанията  "Четяща България" се включиха и учениците на СОУ”Вичо Грънчаров” – Горна Оряховица . Маратонът на четенето е посветен на 23 април - Международен ден на книгата. В рамките на инициативата  щафетата започна с учениците от 2 клас на Даниела Велчева, които  се организираха и прочетоха приказките на Валери Петров, след което за тях приказката „Копче за сън” в библиотеката прочете и ръководителят на младежкия театър Симеон Христов. Последвани бяха от учениците на Татяна Георгиева от 4 клас. В училищната библиотека,  те прочетоха и обсъдиха свои любими моменти от книгата  „Малкият принц”.

chetene-10-04-2013На следващият ден в училищната библиотека отново се събраха ученици от втори клас, но този път с класен ръководител Емилия Димитрова, за които ръководителят на младежкия театър Симеон Христов  също   прочете приказката „Копче за сън” а децата  обсъждаха ролята на книгата в нашия живот. В резултат на това желаещите да си заемат книги за прочит се увеличиха.

 


Страница 18 от 22