Начало

Начален курс и ПДГ


Kулинарeн конкурс ГЛАДНИЯТ ГОТВАЧ. ПДФ Печат Е-мейл

1 IMG 2592"€žВ кухнята с Ути" е тема от учебния предмет ДОМАШЕН БИТ И ТЕХНИКА в ІV клас. Във връзка с нея в ІV"а" клас с класен ръководител Ваня Недкова се проведе кулинарният конкурс ГЛАДНИЯТ ГОТВАЧ. Домакин на събитието бе фирмата, която стопанисва училищния стол, където се приготвя ВИНАГИ топла и вкусна храна: ЕТ "Русев"€, с управител Анелия Русева. Екипът, който се грижеше за положителната атмосфера на вечерта бяха Стела Акиванова -учител по музика и Жанета Николаева -медицинска сестра в училището. Гост на конкурса бе госпожа Пепа Колева -учител по български език и литература.

Учениците се състезаваха в три категории: салати, коктейлни хапки и десерти. Всеки главен готвач (ученик от класа) имаше до себе си помощник-готвач (член от семейството), който му асистираше. Трудът им беше възнаграден с аплодисментите на публиката и грамоти от компетентното жури, уловили духа на всяко кулинарно изделие. След трудни, дълги и оспорвани дебати, четирима от участниците бяха короновани с класически готварски шапки.

1 MG 2681Но най-голямата награда за всички присъстващи остава милият спомен от преживяното, блясъкът на лъчезарните усмивки и топлината от близостта на семейството и училището. Отново заедно, ръка за ръка, учители и родители дадоха увереност на децата, че при всяко тяхно начинание, при всяка тяхна крачка напред - понякога плаха, друг път - смела и сигурна, имат пътеводна светлина от любов, грижовност и подкрепа.

 
Ученици, родители и учители, заедно в час по Човекът и обществото ПДФ Печат Е-мейл

5 o origУчениците от трети "в" клас, в присъствието на своите родители и учители от училището, представиха открит урок по Човекът и обществото. Целта на урока бе родителите да придобият представа за работата на децата си в тези часове, а децата да демонстрират знанията си за Първото и Второто български царства.

Третокласниците показаха знанията придобити от началото на учебната година. Представиха изработените от тях лапбуци за българските царе и важни събития от нашата история. Учениците разказаха и показаха завидни знания и изненадаха присъстващите. Свободно боравиха с електроните тестове от образователния портал "€žУча се", работиха с контурни карти, решаваха тематични кръстословици и разказваха. Надпреварваха се да покажат колко много са научили за славната история на родината си, редиха електронни пъзели. Учениците представиха пред съучениците и родителите си много интересни факти и легенди по темата, които сами са издирили.

Раховчетата демонстрираха и работа с образователното приложение Kahoot, което те редовно използват във всички часове за обобщение и проверка на усвоените знания по отделните предмети.

Възхитените родители и гости с интерес наблюдаваха урока и изказаха задоволството си от видяното в часа, от умението на децата да боравят едновременно с историческата материя и съвременните технологии.

 
МОЯ СТРАНА, МОЯ БЪЛГАРИЯ ПДФ Печат Е-мейл

IMG 2357Открит урок по РОДОЛЮБИЕ "Моя страна, моя България" изнесоха учениците от ІV-клас "ЛЪВСКИТЕ СРЪЦА", с класен ръководител Ваня Недкова и участието на ФОЛКЛОРЕН КЛУБ "БАЛКАНИКА" към Народно читалище "Напредък 1869г." с ръководител Петър Петърчев.

На 31.01. петте туроператорски екипа, предварително сформирани от учениците в класа, направиха съпричастни своята публика към специфичните за природните географски области на България природни забележителности, исторически обекти, традиционни ястия и разядки. С особеностите и красотата на българските хора от всички фолклорни области, изпълнени от "БАЛКАНИКА", с изяществото на мъжката и женска народна носия, в които бяха облечени самодейците от клуба, ни запозна господин Петър Петърчев. Екипите представиха презентациите си за природните области, показаха своите рекламни табла, баджове и кътчета. В тях освен книжки, магнитчета и предмети, показващи трудовата дейност на хората, бяха подредени някои специфични за природните области разядки и ястия, приготвени от сръчните ръце на майки и баби. Ароматът на топли питки и шарена сол (презентирани от всяка природна област, защото от хляба по-голям, няма); паелята от Черноморското крайбрежие; пататника от Рило-Родопската природна област; салатата и бобената чорба от Дунавската равнина; пресните домати, краставици и червени чушки, карнобатското грозде и вино, розовата вода, карловската ракията, карловската луканка и трите вида салати от Преходната област (най-богато представената), изкушаваха всички присъстващи.

Изненадата на вечерта бе рожденият ден на Никол. С ръченица Петър Петърчев внесе тортата, направена с вкус и изящество от сладкарска къща Деметра, на която танцуваха, облечени в народни носии моми и момци, под звуците на български народни инструменти. Фолклорен клуб "Балканика" изпълни специално за рожденичката шопско хоро. Съучениците й подариха своите пожелания в балони.

IMG 2339В края на вечерта госпожа Ивалинка Рачева и госпожа Евдокия Карагеоргиева - учители по география, излъчиха победителите, които бяха определени от публиката чрез гласуване. Госпожа Нели Атанасова - Директор на училището, връчи приз за "НАЙ-ДОБЪР ТУРОПЕРАТОР"и приз "С БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО" на екипите, които успяха да съберат най-много усмихнати човечета и запалиха искрата на любопитството в присъстващите. Всички ученици получиха грамоти за активно участие в урока по родолюбие "Моя страна, моя България".

Урокът по РОДОЛЮБИЕ завърши с право хоро, на което се хванаха деца, родители, учители!

А ето и някои от коментарите за урока в интернет:

"€žВ търсене на българското", съчетано с рожден ден на Никол... и получен приз на нашата група.. Госпожо Недкова..БЛАГОДАРИМ!!!" сподели Веселина Василева, родител

"Чудесно изнесен панел.. Поздравления за Вас и за децата! Има надежда! - Сергей Добрев, Докторант във ВТУ "€žСв. Св. Кирил и Методий", катедра "Историческо богословие"

 
Cъстезание „Млад математик” ПДФ Печат Е-мейл

1 mnogoznaiko IMG 2963На 23.11.2017 година се проведе състезание "Млад математик" с учениците от първи, втори и трети клас . От 1 клас Иван Николаев Бъчваров получи грамота за първо място, Елица Иванова Иванова, Мария Асенова Костадинова, Теодор Тодоров, Петко Йорданов Попкирилов – грамота за второ място. Елеонора Николаева Петкова от втори клас получи грамота за трето място, а от трети клас Стефан Петров Тихов – грамота за трето място.

Идеята е да позволи на учениците в ранна юношеска възраст със засилен интерес към математикатада покажат своите способности=

 
ЗА ПО-ЧИСТО УЧИЛИЩЕ ПДФ Печат Е-мейл

IMG 2907Еко Партнърс, съвместно с община Горна Оряховица и СУ "€žВичо Грънчаров" стартира кампания "За по-чисто училище". Домакини на образователната среща бяха госпожа Нели Атанасова - директор на училището и ЧЕТВЪРТОКЛАСНИЦИТЕ с класни ръководители г-жа Ваня Недкова, г-жа Мариана Георгиева и г-жа Маруся Йорданова. На срещата присъстваха г-жа Анка Йовчева и г-жа Денка Балабанова -учители в ЦДО.

Основна цел на кампанията е да се информират учениците за негативното влияние, което оказва върху околната среда и хората безразборното използване на природните ресурси, както и да насърчава разделното събиране на отпадъци и изгради ангажираност с проблемите.

Чрез открит урок екипът представи основните екологични проблеми, свързани с масовото разпространение на опаковките, необходимостта те да се рециклират и правилата за разделното им изхвърляне. Обособиха се кътове за разделно събиране на отпадъци в коридорите на училището, където бяха поставени картонени кошчета за разделно събиране на отпадъци и разяснителни материали.

Всички деца получиха подаръци от Еко Партнърс - текстилни торбички, и специални бои, с които нарисуваха своето еко послание върху тях. С нетърпение очакваме резултатите от състезанието и вярваме, че НАШЕ послание ще послужи за визуализация на кампанията

 


Страница 8 от 22