Начало

Конкурси


Заедно в час ПДФ Печат Е-мейл

„Посредственият учител разказва. Добрият учител обяснява. Най-добрият учител показва. Великият учител вдъхновява". С този цитат започна първия учебен час учителката ни по психология. Още пазя спомена за този момент и за тази жена. Тя ни научи на най-важното - да живеем.

"Глад за кадри" vs. "глад за знания": надеждата

Качественото образование на децата в България силно зависи от социалния и икономическия статус на родителите, училището, което посещават и населеното място, където живеят. До голяма степен тези фактори са определящи за брояученици, прекъснали своето образование. През ноември 2013 г. е приета „Стратегия за намаляване на дела на преждевременно напусналите образование 2013-2020", но план за прилагането й не се изготвя. Статистика показва, че през учебната 2012 - 2013 г. 17 571 деца са напуснали училище поради нежелание да продължат обучението си, семейни причини или емигриране в чужбина (НСИ). 
Според международни изследвания се наблюдава тенденция на прогресивно влошаване резултатите на ученици в сравнение с предишни години, като причините за това са семейната среда и финансовите възможности на родителите (PIRLS 2011). В България 77% от учениците, живеещи в по-малки градове и села,  влизат в т.нар. група на„функционално неграмотни" (PISA 2009). В българската образователна система вместо „глад за знания" има „глад за кадри" с педагогическо образование. Макар и да са наполовина, в сравнение с миналия отчетен период, през 2012 г. вакантните учителски места са били над 4000. 
Заедно в час

продължава>
 
Проект ''Насърчаване на високи постижения в преподаването и научните изследвания в областта на изуча ПДФ Печат Е-мейл

Стартира проект "Насърчаване на високи постижения в преподаването и научните изследвания в областта на изучаването на теми, свързани с ЕС в началното и средното училище чрез цифрови и виртуални инструменти" (EU PETR)

Проектът цели да насърчи представители на академичната общност, обучители на учители, учители в начален, прогимназиален и гимназиален етап, бъдещи учители и библиотекари да споделят помежду си вече натрупания положителен опит в областта на знания за ЕС и специфични методически подходи към преподаването им в условията на началното и средното образование. Ще бъдат натрупани и изпробвани в практиката нови добри примери с помощта на различни технологии за виртуализация на комуникационните канали.

Обученията ще бъдат предмино дистанционно, но ще има и съботно-неделни присъствени в София, като разходите за престой и транспорт се поемат от проекта.

Пълна информация за проекта

http://www.teacher.bg/Article/Details/42169

Регистрацията вече е отворена

Моля, попълнете Вашата заявка за участие в проекта 

 
УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПРОЕКТЪТ НА НАШИЯ КЛАС – ЗА ЖИВОТ БЕЗ ТЮТЮН” ПДФ Печат Е-мейл
  • НОВО: Национален ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн”  http://www.mh.government.bg/News.aspx?lang=bg-BG&pageid=401&newsid=4393
    Краен срок: Първа фаза - 15 ноември 2014 г.; Втора фаза (20 ноември 2014 г. – 30 април 2015 г.). 
    Конкурсът ще протече в две фази. През първата фаза (1 октомври – 15 ноември2014 г.) участниците трябва да изготвят и да изпратят в МЗ своите проекти в следните области - превенция на тютюнопушене, отказване от тютюнопушене, превенция на пасивно тютюнопушене. Всеки участник може да представи проекти както в една от изброените области, така и във всички от тях. През втората фаза на конкурса, 20 ноември 2014 – 30 април 2015 г., ще стартира реализацията на проектите и тяхното отчитане.
    Всеки кандидат задължително трябва да участва и в двете фази на конкурса!
 
Национален конкурс за творческа изява на ученици - 2014 ПДФ Печат Е-мейл
  • НОВО: Национален конкурс за творческа изява на ученици - 2014 
    Краен срок: 15 октомври 2014 г. 
    Национален граждански форум "Българка" ежегодно организира детски конкурси на различни теми.
    През 2014 г. темите са:
    „Моята история”
    - Конкурс за литературна творба  (стихотворение, разказ, есе, очерк, приказка) -  за ученици от І до VІІ клас
    - Конкурс за рисунка - за ученици от І до ХІІ клас
    „Първата крачка”
    - Конкурс за литературна творба (есе, очерк, стихотворение, разказ) - за ученици от VІІІ до ХІІ клас
 
Конкурс за детска рисунка ПДФ Печат Е-мейл

http://bg.unesco-centerbg.org/view/news/359

  • НОВО: Конкурс за детска рисунка на тема „Приказният свят на легенди, митове и сказания от моя роден край” 
    Краен срок: 31 август 2014  г. 
    Условия за участие:
    - Възрастова група: 8-14 години;
    - Размери на рисунката: максимален размер на творбите – не по-голям от А3;
    - Име и информация за контакт (английски/български език): три имена, възраст (ден, месец, година на раждане), пол и пълен адрес, включително телефон и e-mail трябва да бъдат на гърба на рисунката;
    - Рисунката следва да бъде придружена от описание (английски/български език) на изобразеното и неговата връзка с уникалното нематериално културно наследство в съответния регион – НЕ на самата рисунка;
    - Допуска се участие на рисунки изпълнени с: акварел, пастели, цветни моливи и др., както и смесени и други изобразителни техники.
 


Страница 2 от 7