Начало



„Млади европейски доброволци" - проект по програма „Коменски" ПДФ Печат Е-мейл

DSCI0002Десетки коледни кар­тички пратиха ученици­те на СОУ „Вичо Грънча­ров" до връстници в ня­колко европейски страни. Всеки ден продължават да се получават и отгово­рите на партньорите по един бъдеш проект по програма „Коменски", 3а чиято реализация ще си партнират училища от България, Румъния, Чехия, Германия, Италия, Фран­ция, Испания, Словакия, Латвия и Великобрита­ния, като координатор на проекта е Турция.

Проектът „Млади ев­ропейски доброволци" предвижда всяка от страните участнички да избере едно поле за доб­роволна дейност, в кое­то да работят като тази работа трябва да е в полза на училището и общ­ността. Българските де­ца са избрали темата „Екология". В плановете им са да организират и активно участват в по­чистване на паркове, за­саждане на дръвчета и грижата впоследствие за тях. Ще се изгради ате­лие за изработка на тор­бички от плат, които постепенно да измест­ват найлоновите плико­ве за пазаруване. Ще има конкурс за рисунки и есе на тема „Моят прекрасен дом - Земята".  „С всяко начинание се опитваме да подтикнем децата да мислят за околната сре­да и да осъзнаят че те са тези, които трябва да направят нещо за опазва­нето й", поясни ръководи­телката на българската група, работеща по про­екта Полина Москова.

За да се мотивират са­мите ученици и да се по­пуляризира проекта, училищата-партньори са за­почнали подготовката си за  него с изпращането на поздравителни картич­ки в навечерието на праз­ниците. Учениците от 7 и 9 клас са направили и пратили близо 70 кар­тички и вече са получили отговори от над 30 свои връстници от другите партньори.

 


Страница 20 от 23