Начало Актуално Актуално Национална седмица на четенето

Национална седмица на четенето ПДФ Печат Е-мейл

С богата и разнообразна програма СУ "Вичо Грънчаров" се включи в Националната седмица на четенето

16 12 7519834112 nС поредица мероприятия учители, ученици и родители се включиха в Националната инициатива за насърчаване и повишаване на грамотността сред учениците.
"Дари книга" обогати училищната библиотека е мотото на учители и ученици. Кампанията по набиране на книги за училищния библиотечен фонд започна още в понеделник. Събраните книги са предоставени на училищната библиотека. Децата от начален етап обогатиха и класните си библиотеки чрез инициативата "Сподели ми книга, сподели ми знание". Третокласниците завършиха размяната на любими книги с изработване на постер "Десет причини, за да чета повече".
Учениците от подготвителната група и от начален етап, заедно с техните класни ръководители организираха множество съвместни срещи между класовете. "€žКоледната магия" завладя учениците от III "€žа"клас . Те четоха и рецитираха коледни стихотворения. "€žВесели коледни стихчета"прочетоха и четвъртокласниците на децата от ПГ към СУ "Вичо Грънчаров". С много коледно настроение продължи седмицата на четенето с инициативата "€žГолеми четат на малки". По-малките се потопиха в света на приказното чрез прочита на различни произведения от техните по-големи съученици.
16 12 снимка1"€žСветът на приказките" заведе първокласниците на гости при децата от подготвителната група от ДГ "Здравец"" гр. Горна Оряховица.
Международно четене в интернет - "€žКоледен благослов", с ученици от българското училище "€žРодна реч" в град Туделла, област Навара, Испания реализираха третокласниците. Те изпратиха и послания до сънародниците ни в испанския град.
Една необикновена среща в света на книгата и съвместно онлайн четене осъществиха първокласниците със свои връстници от I клас на СУ "€žХристо Ботев", гр. Разград. Те четоха свои любими приказки онлайн.
За пореден път Общинската библиотека стана домакин на учениците от СУ "€žВичо Грънчаров" Децата четоха коледни приказки. Магията, наречена "Коледна песен", отведе третокласниците там и ги запозна с произведения на Чарлс Дикенс.
Поредица интересни срещи с писатели и хора на изкуството пренесоха в света на словото децата от начален етап. Четене на коледни приказки и стихчета в училищната библиотека срещна второкласниците със Симеон Христов-художествен ръководител на младежки театър "€žАлтернатива". Писателката Красимира Кожухарова гостува на третокласниците, като ги отведе във вълшебния свят на художественото слово. Вълнуваща бе и срещата с писателя Марин Тачков. Децата представиха пред своя гост драматизации на български народни приказки. "Най-красивото писмо до Дядо Коледа"изработиха учениците от начален етап. Те се срещнаха със служители от пощенската станция в Горна Оряховица, където научиха как да пишат писма.
Инициативите "€žМама, татко и аз четем приказки"€ и "€žБабо, приказка ми прочети" събра родители и деца заедно. Те съвместно прочетоха любими творби.
Децата от I клас се състезаваха в изписването на вече изучените букви. Малчуганите показаха какво са научили и кои букви са техни любимци.
Състезателният дух завладя и седмокласниците. Те се включиха в надпреварата "Познаваме ли Ботев?". Учениците демонстрираха познания за живота и творчеството на обичания български поет. В края на състезанието жури оцени и награди отборите.
Учениците от V "€žа" и V "€žв" посетиха по-малките ученици в училище и споделиха с тях своите любими детски стихове и приказки. Децата от V "€žа" клас представиха любими стихотворения чрез прочит и илюстрации и наредиха изложба "€žПоезия в картини". Седмицата на четенето за тях завърши с магията на народното словесно творчество - презентации за традиционни обичаи, приказки, легенди.
Шестокласниците четоха анималистични разкази от Емилиян Станев. След прочита на произведенията дискутираха за връзката между човека и животинския свят. Потърсиха любопитни факти за животните в научнопопулярни източници.
Презентация за живота и творчеството на Елисавета Багряна представиха учениците от ХII "а" клас. Събитието завърши с четене на вечните стихове на българската поетеса.
XI"а" посети художествената галерия "€žНедялко Каранешев", гр. Горна Оряховица. Дванадесетокласниците станаха част от срещата разговор на тема: "Литературата и изкуството в съвременния свят".