Начало Актуално Актуално Млади Археолози

Млади Археолози ПДФ Печат Е-мейл

1ROSI n"Нашата работа започна на 28.09.2020 г. и продължи до 02.10.2020 г. (четири дни). Бяхме изпълнени с енергия и въодушевление от предстоящото ни приключение на крепостта "Ряховец". Там, ние като доброволци, успяхме да надникнем в един друг свят - този от Средновековието, за който сме учили в училище. Вълнувахме се, защото може би щяхме да надникнем и по-назад във времето, в по-ранни епохи.

Като пристигнахме на обекта, нашите ръководители - археолозите Илиян Петракиев и Мая Иванова, ни запознаха с основните методи на работа в археологията. Разказаха ни историята на крепостта "Ряховец+, като стана ясно, че в резултат от проведените през годините разкопки, е установено, че това е един многослоен обект, т. е. животът там започва от III хил. пр. Хр. и продължава до XIII век.

 

Започнахме своето обучение на археологическия обект в сектор Северна крепостна стена, западна част - Вътрешни терени. Първо се научихме как се прави план-квадратна мрежа като направихме два квадрата с размери 5,00 х 5,00 м, след което се разделихме на две групи. След това нашата работа продължи с триногата, нивелира и латата - нивелирът е уредът, с който измервахме надморската височина на всяка открита находка, за да може да бъде позиционирана в пространството. Започнахме своето проучване в квадратите съобразно стратиграфски метод като премахвахме първия повърхностен пласт на дълбочина около 0,20 м. Открихме много фрагменти от средновековна и римска керамика, както и фрагмент от желязно ножче. Проучването ни в квадратите беше подробно описано в полевия дневник, а открита находка беше описана в полевата инвентарна книга. Всичко това е част от научната документация за обекта.

На следващия ден продължи работата ни в проучваните квадрати. Започнахме да откриваме нива от камъни, а в друг от проучваните на обекта квадрати се откри човешки скелет, в чието разкриване участвахме и ние. Показаха ни още как се фотодокументира археологическа ситуация, която следва да присъства във фотодневника, който е част от научната документация за обекта. Проучването си за деня подробно описахме в полевия дневник.

Следващият ден на обекта ни обясниха как се работи с дрон. Продължихме и своето проучване в квадратите като премахвахме повърхностния пласт и открихме находки - бяло мънисто и медна пластина, които описахме в полевата инвентарна книга. Разбира се, отново записахме резултатите от проучването си за деня в полевия дневник.

В последния ден успяхме да доразкрием нивото от камъни в проучваните квадрати като стана ясно, че сме достигнали до втори пласт. Открихме и находки - монета, пирон и медна пластина, които описахме в полевата инвентарна книга. Записахме и резултатите от проучването за деня в полевия дневник. Така завърши нашето обучение на обект средновековна крепост "Ряховеци, което за нас остава едно незабравимо приключение. За в бъдеще с най-голямо удоволствие ще участваме отново!

Благодарим на нашите ръководители - Мая Иванова и Илиян Петракиев, на нашата учителка - Росица Петрова, за възможността да надзърнем в миналото и да се превърнем в "млади археолози"!" - споделят участниците в Образователната програма "Археологическа школа Ряховец" - Наталия Христова, Преслава Георгиева, Александра Кожухарова, Вероника Иванова и Габриел Савов от VIII а клас, Никол Савова от VII а и Васил Симеонов от VII б клас

https://regnews.net/news/16018788632838/mladi-arheolozi-ot-su-vicho-grancharov-se-obuchavaha-na-ryahovets