Начало Актуално Актуално СЕДМИЦА НА БАБИТЕ ПОСВЕТИХА РАХОВЧЕТАТА ОТ III „Б“ КЛАС

СЕДМИЦА НА БАБИТЕ ПОСВЕТИХА РАХОВЧЕТАТА ОТ III „Б“ КЛАС ПДФ Печат Е-мейл

8 Tanja nТрадиция за третокласниците и тяхната учителка г-жа Даниела Велчева е да посвещават първата седмица от месец март на жената. Миналата година малчуганите нарекоха дните от 1 до 8 март на своите майки. Тази година, порасналите "Раховчетата", единодушно решиха да посветят седмица на бабите. Поканиха ги да присъстват в часовете им, да учат и да се забавляват заедно. Предизвикателството приеха бабите на Дени Стоянов, на Вики, на Ивка, на Светославка и бабата и прабата на Алекс.

В първия ден на месеца гостенка на третокласниците беше бабата на Дени Стоянов. Тя им разказа легенди за Баба Марта, за обичая свързан със закичването с бяло-червен конец. Заедно усукаха традиционната българска мартеница и се закичиха за здраве.
8 Velcheva nДен преди Националния ни празник на гости бяха бабата и прабабата на Алекс. Облечени в народни носии, гостенките се присъединиха към училищното тържество, посветено на 3 март, почетоха паметта на героите и се включиха в традиционното хоро. Баба Галя, която е невероятна цветарка, разказа какво е необходимо, за да поникне, порасне и цъфне едно цвете и какви грижи трябва да полагат за него. Заедно засадиха луковички на лалета, за които децата се грижиха и на 8 март подариха на своите майки. Прабабата на Алекс е била учителка в начален етап, но от 28 години е пенсионерка. С нея решаваха задачи, рецитираха, разказваха за миналото на нашата Родина. Показаха ѝ как учат децата в съвременното училище.
В третия ден от тематичната седмица, гости бяха бабите на Вики и Ивка. Баба Пепи показа как се меси пита. Всички заедно пресяваха брашното, месиха, точиха. "Оцапаха" ръчички и с голямо желание се докоснаха до хляба български, разказваха си светостта на хляба. Бабата на Ивка, която е и управител на училищния стол, изпече омесената питка. Стана много вкусна и децата я хапнаха сладко-сладко.
Ден преди Международния ден на жената, гост беше бабата на Сиси, която е била учителка по български език и литература в нашето училище. Тя им представи прекрасен урок за майката. Четоха и разсъждаваха върху произведенията, запознаха се с легендата за Бог и ангела-пазител на всяко бебе.
Всяко гостуване беше заредено с много прекрасни емоции и вълнуващи моменти. Завършваше с богата почерпка за послушните деца и много споделеност.
Благодарим Ви, мили баби!