Начало Актуално Актуално Националният консултант проф. д-р Коста Костов и наши ученици създадоха наръчник

Националният консултант проф. д-р Коста Костов и наши ученици създадоха наръчник ПДФ Печат Е-мейл

v11Откриването на STEM центъра в СУ "Вичо Грънчаров" бе използвано, за да се представи и няколкомесечния труд на ученици на училището под менторството на най-известния белодробен специалист в България и национален консултант проф. д-р Коста Костов.

"Патологии вследствие на COVID-19" е сборник със статии, появил се след като от началото на учебната година ученици на горнооряховското училище работят заедно с професора. Една от целите на сборника е да бъде ползван като помагало за първокурсници в медицинските университети.

Проф. Костов беше гост на откриването на STEM центъра и напомни на ученици, учители и гости, че ролята на училището е най-вече да вдъхновява и да дава път на младите хора. Следвайте своето вдъхновение, обърна се той към възпитаниците на СУ "Вичо Грънчаров", с част от които работи вече няколко месеца.

Връзката между горнооряховското училище и професора станала посредством друг известен медик. Д-р Сибила Маринова от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" работи с младежката организация на БЧК в училището от няколко години и тя забелязала, че има запалени по науката деца. Свързала проф. Костов с тях и той се превърнал в техен ментор в продължение на почти цяла учебна година. От тази съвместна работа се роди и сборникът, в който има статии на дванадесетокласниците Ивелин Атанасов, Мария Елена Станчева, преподавателите Ваня Христова и Даниела Кенарева.

Сборникът бе представен от Ивелин и Мария Елена, а техни съученици демонстрираха как се провежда обучение с модерните технологии на STEM центъра.