Начало Профили Чуждоезиков

Профил "Чуждоезиков"
Участие в националния конкурс за рецитатори на стихове “Гимнастерка” ПДФ Печат Е-мейл

Конкурсът се проведе на 27 февруари 2010 година в Руския културно-информационен център в София. Същият е под патронажа на Посолството на Русия в България, със съдействието на Федерацията “Союз соотечественников”  и отдел”Култура” при РКИЦ. От СОУ “Вичо Грънчаров” участие взеха учениците: Кристиан и Влада (възрастова група от 11 до 14 години), Диана, Регина и Яна (възрастова група над 15 години). Участниците, 50 на брой,  представиха своите региони, училища и учители по руски език. Конкурсът има и друго свое посвещение – Годината на учителя в Русия. Нашите участници старателно бяха подготвили стихове на руски поети, написани през военните години : Маргарита Алигер, Олга Берхолц, Юлия Друнина, Рима Казакова. Те рецитираха пред компетентното жюри с чувство на проникновение и осмисляне на душевната драма на всеки, преживял най-страшната баталия в историята на човечеството-Второта световна война.

 

 
Конкурс за лого на Националната мрежа на училищата-бази по изучаван ПДФ Печат Е-мейл

На 1 март 2010 година приключи конкурсът за създаване на лого на Националната мрежа от училища-бази по изучаване на руски език. Мрежата е създадена през 2003 година, СОУ “Вичо Грънчаров” е неин член от 2007. Членове на същата са 39 средни училища и 6 висши от цялата страна. Училищният проект е по идея на Невянка Личева – помощник-директор, а изпълнението е на Стоян от 10 клас. Проектът за лого е изпратен в ПМГ”Антим І” – град Видин, инициатор на конкурса.

 
Новите успехи на отбора по руски език от областния кръг на олимпиадата ПДФ Печат Е-мейл

На проведения на 20.02.2010 година областен кръг на олимпиадата по руски език училищният отбор се представи със следните резултати при 100 т. максимален брой:

Отличен резултат, който дава право за участие в националния кръг:
Яна Енева   –                93т.  –  група Б1
Регина Ремезова  –       93 т. –  група Б1
Диана Енева    –           93т.  –  група Б1
Любослава Христова -   92 т. –  група А2

продължава>
 
Отново победа в театралния фестивал на руски език! ПДФ Печат Е-мейл

На 05.02.2010 година се състоя областният етап на Х Национален театрален фестивал на детско-юношеското театрално творчество на руски език. Театралният колектив на СОУ “Вичо Грънчаров”, с ръководител Невянка Личева, се представи с едноактната пиеса на А.П.Чехов “Юбилей”. Изборът за постановка и автор тази година отново се падна на Чехов, тъй като през 2010 година се навършват 150 години от рождението на големия руски писател, доктор по професия, “врачеватель человеческих душ”, майсторът на краткия разказ и на пиесите”Три сестри”, “Вишнева градина”, “Вуйчо Ваня” и др.

продължава>
 
Участие в Зимно международно езиково училище “Лингвосфера” ПДФ Печат Е-мейл

 


СОУ “Вичо Грънчаров” е член на Националната мрежа на училищата-бази по изучаването на руски език. По решение на Министъра на образованието, младежта и науката, във връзка с Годината на България в Русия от 26.12.2009г. до 18.01.2010г в Москва се проведе първото Зимно международно езиково училище “Лингвосфера”. Организатор е Центърът за Междунационално образование “Етносфера” в Департамента по образование към Правителството на Москва. Щастието да пътуват в Москва и да я видят в целия й зимен, предновогодишен и рождественски блясък имаха: Невянка Личева, пом.-директор, определена от МОМН, и Стоян от Х клас, определен от ръководството на училището - активна дейност в извънкласната работа по руски език – театрален колектив “Мельпомена”.

продължава>
 


Страница 9 от 11