Начало Хуманитарни дисциплини

Хуманитарни дисциплини
НАСЛЕДНИЦИ НА СРЕДНОВЕКОВНА РЯХОВИЦА ПДФ Печат Е-мейл

19 01 Rosi oНа 16 януари 2020 г. беше проведен третия урок по история в музея - "Бит и всекидневие в Горна Оряховица". Гости на инициативата бяха д-р Боянка Димитрова - старши експерт "€žОбществени науки, гражданско образование и религия" в РУО - Велико Търново, Пламен Мадемов - зам.кмет на Община Горна Оряховица, г-жа Милена Николова - директор дирекция "Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и образование, международни връзки"€, директорът на СУ "€žВичо Грънчаров" Нели Атанасова, заместник- директора на СУ "€žВичо Грънчаров" Анета Кожухарова, родители и приятели. Инициатива е реализация на спечеления от училището проект по Национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда" - модул "Културните институции като образователна среда"€, по който си партнират училището и музеят.
Учениците от VI а клас и тяхната учителка по история и цивилизация Росица Петрова представиха един емоционален и добре подготвен урок за бита и всекидневието на горнооряховчани през Средновековието.
Децата проучиха живота, бита и всекидневието и показаха знания, чувства, емоции. Те успяха да се върнат в Средновековието, но и да пресъздадат моменти от ежедневието.
Всички участници бяха облечени с традиционни за нашия регион народни носии. Атмосферата бе допълнена с инвентар от средновековния бит на старите горнооряховчани -ръчно тъкани черги, завивки, облекла, инвентар за изработване на плетива и др. Пламен Пенев и неговото семейство направиха дървени лъжици за урока. С помощта на Десислава Босилкова, Йорданка Петрова, Николай Коеджиков, Юлиян Иринчев, учениците от VI а клас изработиха камина.
Сценичното "€žсемейство" - Виктория Костова, Кристиян Цанев, София Георгиева, Ралица Бончева, Даяна Дебелцова, Виктория Добрева, Силви Пенева, Валентина Георгиева представиха на присъстващите как се приготвя традиционното за региона ястие - горнооряховско гърне. Техните конкуренти в кулинарната надпревара - "€žсъседите" Александра Дойчева, Пламен Пенев, Мартин Христов, Виктория Добрева, Андрея Аврамова показаха как се прави горнооряховски суджук. Александра Дойчева и Даяна Дебелцова, обясниха как са омесили и опекли своята питка "€žСлънце".
Емоционален момент за деца, колеги и гости беше дегустацията на питките и суджука.
Играта на децата бе ръководена с вещина, лекота и финес от Мартин Георгиев.
Не беше пропуснат и казусът "Да се сравни животът на хората през Средновековието с нашия."
Положеният труд получи своите овации и похвали от гостите, а за участниците в урока имаше грамоти, цветя и торта.
Поредната проява на проекта беше едно прекрасно общо преживяване!
Огромна благодарност на децата и родителите за тяхната съпричастност, вдъхновение и помощ при подготовката на урока.
Пак заедно ще "€žбъдем в час"с още много изяви на децата от V, VІ клас на СУ "€žВичо Грънчаров"€ в залите на Исторически музей - Горна Оряховица!

https://regnews.net/news/15796784966399/uchenitsi-ot-su-vicho-grancharov-presazdadoha-bita-na-srednovekovna-ryahovitsa

 
Изява на вокална група „Амбитус“ ПДФ Печат Е-мейл

1111 IMG Учениците от вокална група "Амбитус" при СУ "žВичо Грънчаров", с ръководител Стефан Печикамъков участваха в представителна междуучилищна изява на областно ниво организирана от РУО - Велико Търново. Великденският концерт цели да популяризира постиженията на учениците, включени в групи по извънкласни дейности. Децата от „Амбитус“ представиха песните "€žДевойче бело цървено джанъм" и "Седнало е Джоре" . За отличното си представяне бяха наградени с грамота

 
Отново сред първите на Областния кръг на олимпиадата по български език и литература ПДФ Печат Е-мейл

11 bel IMG 3741Интерес към олимпиадата по български език и литература изявиха 36 ученици от V - XII клас. За Областния кръг се класираха 7 ученици, които достойно представиха училището и своите преподаватели. Ученичката от VI клас Полина Александрова завоюва първо място в своята възрастова група, а Мариела Стоянова и Светлозара Колева се доближиха до нейния резултат.

На Йоана Димитрова от VII клас не й достигна малко, за да се класира за участие в Националния кръг. За съжаление от Великотърновска област няма представители за участие в последния кръг на олимпиадата.

Трето място завоюва и петокласничката Ралица със своя трансформиращ преразказ.

При най-големите - Йоана Мутафчиева от XII клас, постигна много добър резултат.

Традиционно нашите ученици се представят отлично на олимпиадата по български език и литература. Да им пожелаем все така да милеят за родния език и да откриват нови светове чрез художествените творби.

 
Първо място в конкурс „Пространство и време“ за ученик от СУ „Вичо Грънчаров“ ПДФ Печат Е-мейл

111 20190307 141147На третото издание на ученическия конкурс "Пространство и време", организиран от Академия за лидери при Историческия факултет-ателие "€žИстория и памет", с подкрепата на студентски съвет на ВТУ "СВ. Св. Кирил и Методий", дванадесетокласникът Християн Хинков завоюва първо място. В оспорвана борба между 113 участници от цяла България, допуснати до публична защитата са 55.. На защитата с есе на тема: "Че и ний сме дали нещо на светът, на вси Словене книга да четът", Християн заема първата позиция с оценка отличен 6,00. С това постижение е приет за студент в историческия факултет на ВТУ "СВ. Св. Кирил и Методий".

Значимо е и представянето на Сияна Димитрова и Яница Томова, ученички от ХІ клас на СУ "Вичо Грънчаров". За своите разработки момичетата получават много добри оценки.

За достойното представяне на учениците имат принос техните преподаватели Росица Петрова и Ивалинка Рачева. Ръководителките бяха удостоени с грамоти за провокиране на интереса на младите хора към историята на българския народ и държава и нейното съвременно географско пространство.

Ученическият конкурс "€žПространство и време" дава възможност за осъществяване на обмен на добри практики между институциите училище-университет.

http://regnews.net/bg/hristiyan-hinkov-ot-su-vicho-grancharov-specheli-parvo-myasto-v-konkursa-prostranstvo-i-vreme/#.XIEvMCIzbcs

 
СВЕТОВНАТА СЕДМИЦА НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО ПДФ Печат Е-мейл

1481 thumb 589x237Учениците от Х "а" клас на СУ "Вичо Грънчаров"€ се включиха в Световната седмица на предприемачеството, която през 2018 г. се провежда в периода 12-18 ноември и е организирана от Джуниър Ачийвмънт България.

Световната седмица на предприемачеството е международна кампания, която има за цел да подпомогне младите хора да развият предприемаческо мислене и поведение. В рамките на седмицата се организират разнообразни събития, които насърчават младите хора да генерират нови идеи и решения на съществуващи проблеми.

Нашите ученици избраха да участват в конкурс за презентация на тема "Професии на бъдещето"€. Това беше отлична възможност да демонстрират познания, креативност и умения в областта на различни науки, представяйки ни своята визия за бъдещето на света.

Презентациите в конкурсната програма бяха на много високо ниво. Всеки от участниците представи своя поглед напред за бъдещето, запознавайки ни с нови технологии и професии, които тепърва ще се развиват и налагат в световен мащаб. И ако за работата на инженера на изкуствен интелект, архитекта на дигитално съдържание, експерта по слънчеви технологии или по виртуална сигурност вече имаме някаква представа, то малцина все още знаят какво се крие зад професии като телехирург, предсмъртен терапевт, носталгист, боклучен дизайнер или риуайлдар.

Представянето пред публиката донесе много вълнуващи моменти. Журито беше изключително затруднено при определянето на призовите места. Първо място зае Милко Кирилов, на второ място беше отличен Тодор Петров, а трето място зае екипът на Дилян Тодоров и Георги Георгиев.
Участниците в събитието получиха грамоти за своето представяне.
Благодарим на всички включили се в инициативата Световна седмица на предприемачеството 2018 година и им пожелаваме много успехи.

http://regnews.net/bg/konkurs-za-profesii-na-badeshteto-organiziraha-v-su-vicho-grancharov/#.W_T2UDgzbcs

 


Страница 1 от 8