Начало Хуманитарни дисциплини

Хуманитарни дисциплини
Конкурс за детска рисунка на тема „Внимавай на пътя! ПДФ Печат Е-мейл

Сигурността на движението по пътищата зависи от личния принос и отговорност на всеки един участник в него

1 2 nС резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 година всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия. За първи път този ден е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство, а организацията "Мир на пътя" поставя началото на традицията.Денят за възпоменание е учреден с цел хората по цял свят да се замислят за огромните и тежки загуби, които човечеството понася от катастрофите по пътищата Необходимо е да си напомняме непрекъснато, че спестените броени минути, с цената на превишена скорост и риск, нямат значение, и че най-важната цел на всяко пътуване е успешното пристигане без инциденти.

Съвкупността на добронамереност, дисциплина и толерантност на стотици хиляди хора едновременно би осигурило една по-здравословна и безопасна среда на пътното движение.

В тази връзка в СУ "Вичо Грънчаров" се проведеконкурс за детска рисунка на тема:"Внимавай на пътя!"

 
Кампанията "Пролетни четения" ПДФ Печат Е-мейл

sastezanie83954 436346997 nНа 16.04.2018 г. в рамките на кампанията "Пролетни четения", насърчаваща четенето сред учениците и стимулиране на интереса към книгата, организирана от РУО гр. Велико Търново се проведе състезание между петите класове с преподавател Пепа Колева на тема: ,,Познавате ли българския празничен фолклорен календар?".

Двата класа участваха с отбори от по 6 ученици. Състезанието включваше три кръга. В първия кръг състезателите трябваше да познаят представения празник, а във втория кръг да разпознаят по време на кой празник се изпълняват обредните фолклорни песни. Третата задача беше творческа. Участниците представиха чрез своите илюстрации едни от най-тачените празници.

Журито в състав Сия Михайлова и Росица Генова стриктно следяха отговорите на отборите. Битката беше много оспорвана. Отборът на Vа клас успя да спечели състезанието с малко разлика. Състезателите получиха грамоти и аплодисментите на своите съученици

 
Къде са хората? ПДФ Печат Е-мейл

29663534 287976285069019 809618907 n

Къде са хората?

Вятърът ги носи. Нямат корени и това им пречи много.

Антоан Екзюпери

"€žМалкият принц"

На 28.03.2018г. учениците от литературен клуб "Калиопа"€, при СУ "Вичо Грънчаров"€, и студентите от кръжок "Четящият студент", при ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"€, с ръководител - проф. д.н. Мариана Мандева, реализираха творческа среща, на която дискутираха на тема "€žКъде са хората?Вятърът ги носи. Нямат корени и това им пречи много"€.

Гости на съвместната инициатива бяха директорът на училището г-жа Нели Атанасова, преподаватели и ученици, които се включиха спонтанно и въодушевено.

Особен интерес породи изготвянето на мисловни карти, свързани с понятията хора, вятър и корени.

Разсъжденията на учениците и студентите по темата бяха оригинални и задълбочени. Професор Мандева остана впечатлена от дълбочината на изказванията и предложи в бъдеще да се осъществят още съвместни инициативи.

Дискусията завърши с награждаване на студентите и приятни разговори, породени от съвместната среща.

 
ТРЕТИ МАРТ - дата, белязана със знака на героизма в живота на нашия народ ПДФ Печат Е-мейл

1 kaliopa893 oПо инициатива на Литературен клуб "€žКалиопа", при СУ "Вичо Грънчаров", и със съдействието на Исторически музей, гр. Горна Оряховица, бе отбелязана 140-та годишнина от Освобождението на България.

Ученици рецитираха творби, посветени на героични личности и събития от времето на национално-освободителните борби. Г-жа Мая Иванова, археолог в Историческия музей, запозна учителите, учениците и гостите с факти от националната ни история, представи ценни експонати, свързани с участието на горнооряховски опълченец в освободителната война. Вдъхновяващо прозвучаха и бунтовните песни, изпълнени от вокалната група при СУ "Вичо Грънчаров".

В края на тържественото честване ученици, учители и гости имаха възможността да се докоснат до реликвите, притежание на музея-копие на знаме от освободителната война и сребърна чаша, дарена на горнооряховски опълченец от руския цар.

Така нетрадиционно и вълнуващо бе отбелязан Националният ни празник - денят на освобождението

 
Правете добро! ПДФ Печат Е-мейл


11 lit klub n 1Уроците по доброта, сърдечност и безкористност се преподават най-добре с личен пример. На 14.12.2017г. учениците от Литературен клуб "Калиопа" при СУ "Вичо Грънчаров", гр. Горна Оряховица и техните ръководители дариха мигове добрина на хората от Дома за стари хора "Венета Ботева", гр.Велико Търново. Те показаха, че един щедър жест към другите е по-ценен от всичко, което може да се купи с пари. Със своите песни, стихове, забавни игри и коледни благопожелания децата стоплиха сърцата на възрастните хора. В коледната магия се потопиха с песни и танци гостоприемните домакини, които също бяха подготвили изненади за своите гости.

Милосърдието не е отживелица. Заниманието с благотворителност приучва към загриженост, носи удовлетвореност, изгражда неравнодушни личности.

Всяко добро дело носи отплата само по себе си! Правете добро!

 


Страница 2 от 8