Начало Начално образование и ПГ

Начален курс и ПДГ
България е там, където звучи българското слово и където е жив българският дух! ПДФ Печат Е-мейл

Специален поздрав на учениците от III "В" клас, с класен ръководител Мариета Панева, към техните приятели от Българско училище"Родна реч" в гр. Тудела, Испания с пожелание да продължават да съхраняват българската култура и традиции на хиляди километри от родната страна.

 
ФЕРМЕРСКА КОШНИЦА ПДФ Печат Е-мейл

2 12 кошницаСРЕДНО УЧИЛИЩЕ €ž"ВИЧО ГРЪНЧАРОВ" ГРАД ГОРНА ОРЯХОВИЦА СПЕЧЕЛИ ФЕРМЕРСКА КОШНИЦА ОТ ИНИЦИАТИВАТА ДОСТЪП ДО ДОБРА ХРАНА В КАТЕГОРИЯ "УЧИЛИЩНИ МОСТОВЕ"

Седмицата Достъп до добра храна от Фондация "Българска месна традиция". Тази година бе под патрон2 12 nажа на Десислава Танева -министър на земеделието, храните и горите и с подкрепата на УНИЦЕФ България. Инициативата е насочена към развитие на хранителната грамотност на децата и учениците, тяхното познание за здравословна храна, как да четат етикетите върху хранителните продукти за устойчиво потребление.

Кошницата е награда за провеждането на"€žнай-сладък урок"в III "а" клас от Ивана Христова - ученичка от ПГТ "Д-р Васил Берон" - Велико Търново по покана на своята първа учителка Татяна Георгиева.

По време на Националната седмица на достъпа до добра храна '2019 в училището бяха организирани различни прояви. Инициативите бяха интересни и вдъхновяващи за учениците.

 
Седмица на „ДОСТЪП ДО ДОБРАТА ХРАНA“ 2019 г. във вторите класове на СУ “Вичо Грънчаров“ ПДФ Печат Е-мейл

1 hranene nВ търсене на информация за добрата храна второкласниците от СУ "Вичо Грънчаров" с класни ръководители Анка Йовчева и Ваня Недкова посетиха кабинета по химия. Госпожа Василка Стоянова, преподавател по химия и опазване на околната среда, запозна децата със свойствата на водата, необходима на организма и участваща в процеса на хранене. Учениците научиха интересни факти за жизнено необходима течност, която се съдържа в чая, млякото и прясно изцедените сокове. Като истински магьосници те участваха в превръщането на водата в сок, мляко и обратно във вода. Припомниха си, че за да бъдат здрави, трябва да поддържат добра хигиена на хранене. Упражниха и начина на почистване на зъбките върху макет с огромна четка.

Следващата стъпка в търсенето на информация за добрата храна бе срещата разговор с медицинското лице в нашето училище Жанета Кулова-Николаева на тема "Здравословното хранене - ключ към доброто здраве и успех в училище". Това е поредната инициатива след "€žСедмицата на действие за природата и мира" (21 -25 септември), в която учениците дискутираха по добре позната, но много актуална тема - "Здраве и добруване на всички във всички възрасти".

11 himia n 1Второкласниците надградиха знанията си по темата чрез забавни образователни книжки, осигурени от РЗИ - Велико Търново по програма "Здрави деца в здрави семейства". В тях са отбелязани 12 важни правила за здравословен начин на живот. Учениците попълниха тест с избираеми отговори за оценка на избора по отношение на начина си на живот. Очакваме с нетърпение резултатите!

Благодарим на госпожа Василка Стоянова и на медицинската сестра Жанета Кулова-Николаева!

Нашето пътешествие в света на науката продължава с госпожа Евдокия Карагеоргиева в кабинета по география!

 
Обучение в движение ПДФ Печат Е-мейл

Чудесният октомврийски есенен ден отведе ученици от II "А", III "А" , III "Б"и III"В" клас и техните Gabrovo 6576 nкласни ръководители на екскурзия до гр. Габрово и околността.

В събота децата се забавляваха в Дома на хумора и сатирата, посмяха се на шегите за скъперничеството на габровци и участваха в активности по опазване на околната среда. Посетиха първия по рода си в България музей на открито - АЕК "Етъра", където се включиха във възстановка на българския бит, култура и занаятчийство и научиха много интересни факти за живота на хората в миналото. На занаятчийската улица наблюдаваха работата на майсторите - ножари, грънчари, дърводелци, кожари, хлопкари, бакърджии, кожухари и опитаха от сладките лакомства в шекерджийницата.

Деца и учители се потопиха в атмосферата на българския фолклор на провеждащия се Детски фолклорен фестивал.

Следващият обект по маршрута бе красивият Соколският манастир. Разположен в местността Соколова пещера, манастирът очарова децата с красиво изписаната църква и един от шедьоврите на майстор Колю Фичето - Соколската чешма в двора.

Пъстрите багри привлякоха учениците за игри на обширната поляна, а най-малките събраха красиви есенни листа, с които ще работят в часовете по изобразително изкуство и технологии и предприемачество.

Последна спирка в наситения с емоции ден беше Дряновският манастир "Св. Архангел Михаил". Тук учениците научиха за ролятана манастира по време на Априлското въстание и битката на четата на поп Харитон. Порадваха се на животните в зоокъта и заредени с много емоции се върнаха вкъщи.

А следващата екскурзия вече е планирана. Къде ще ги отведе...???

 


Страница 1 от 22