Начало Природомате- матически науки

Природоматематически науки
Открит урок по математика ПДФ Печат Е-мейл

1 matematiak 01707 oНа 20.04.2018г. в СУ "€žВичо Грънчаров" учениците от 6 "€žв"€ клас взеха участие в открит урок по математика на тема "Отношението a : b : c"€, разработен от техния преподавател Тодорка Иванова. Присъстваха г-жа Здравка Минчева - старши експерт по математика, г-жа Нели Атанасова - директор на училището и учители от СУ "Вичо Грънчаров"€.

Целта на урока бе учениците да разберат важността на пропорциите чрез решаване на разнообразни задачи с приложение в различни области от ежедневието. Организиран като вариант на любимата им компютърна игра "€žMinecraft"€, урокът предизвика немалко емоции. Децата взеха активно участие, демонстрирайки съобразителност и бързина, като успешно бяха решени поставените задачи. С лекота усвоиха новите знания и показаха, че математиката може да бъде интересна и забавна, а пропорциите, които са въведени преди повече от две хилядолетия, са приложими и днес. Самата преподавателка получи висока оценка за интерактивните методи на работа. Това е задача, която си поставиха всички учители в училището за учебна година и резултатите  са на лице.

 
СВЕТОВНАТА СЕДМИЦА НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО ПДФ Печат Е-мейл

15 11 IMG 20171115 141507Учениците от ІХа клас на СУ "€žВичо Грънчаров"€ се включиха в Световната седмица на предприемачеството, която през 2017 г. се провежда в периода 13-19 ноември и е организирана от Джуниър Ачийвмънт България.

Световната седмица на предприемачеството е международна кампания, която има за цел да подпомогне младите хора да развият предприемаческо мислене и поведение. В рамките на седмицата се организират разнообразни събития, които насърчават младите хора да генерират нови идеи и решения на съществуващи проблеми.

Нашите ученици избраха да участват с конкурс за есе на тема "€žЗащо искам да стана предприемач?". Това беше отлична възможност да демонстрират знанията си в областта на икономическите науки, които изучават в профил "€žПредприемачествои бизнес". Образованието по предприемачество подготвя младите хора с уменията, знанията и нагласите, които са им необходими както да стартират собствен бизнес, така и да станат отлични професионалисти, работещи в различни сфери на частния и публичния сектор.

Представените в конкурсната програма есета бяха на много високо ниво. Всеки от участниците беше разгледал и интерпретирал темата от свой собствен ъгъл, с въображение и добра аргументация. Представянето на есетата пред публиката донесе много вълнуващи моменти. Журито беше изключително затруднено при определянето на призовите места. Бяха присъдени две първи места - на Елеонора Добрева и Мартин Райков, на второ място журито отличи Ралица Василева, а трето място зае Деря Софта.

На финала на конкурса Дилян Тодоров и Георги Георгиев представиха пред своите съученици една вдъхновяваща презентация.

Всички участници получиха грамоти за своето представяне.

Благодарим на всички включили се в инициативата Световната седмица на предприемачеството 2017 година‚ и им пожелаваме много успехи.

http://devetia111.weebly.com/

 
Обучение в страната на елементарните частици – мисията ЦЕРН ПДФ Печат Е-мейл

1 DSC 0132В Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН-Женева), Швейцария се проведе обучение от Национална програма „Квалификация“ на Министерството на образованието и науката, което беше за учители по професионална подготовка в област на образование „Техника” и „Информатика” от списъка на професиите за професионално образование и обучение и за учители по учебните предмети информатика и информационни технологии от общообразователната подготовка. Групата за това обучение беше от 39 участници от 24 града в България. Подборът беше осъществен по определени критерии, посочени на страницата на министерството. Те включваха информация за кандидата за последните 5 години, придружени от съответните документи – образование, квалификации, професионално-квалификационна степен, постижения на ученици на регионално, национално и международно ниво, публикации, награди, отличия и др.

Тази година от област Велико Търново бяха одобрени двама учители. Госпожа Ваня Христова от СУ â€žВичо Грънчаров“, старши учител по информационни технологии беше един от посланиците на областта в Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН.

Разходите за транспорт и нощувки на участниците бяха обезпечени от бюджета на Национална програма „Квалификация“ на МОН. Средствата за петдневния курс бяха поети от образователния офис на ЦЕРН. В рамките на обучението преподавателите се запознаха с ускорителите на ЦЕРН и с цялата информация около откриването на Хигс – бозона и с последните открития на Европейската агенция за ядрени изследвания.

Това обучение подпомгна квалификацията на учителите, така че да са в течение с последната информация в своята област. Натрупаните от обучението в ЦЕРН знания и опит, ще бъдат споделени с учителите и учениците. Обучените учители ще насърчават учениците си да мислят различно след работата си в най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици,. Чрез видяното и наученото преподавателите ще ги мотивират за по-задълбочено изучаване на физиката, информатиката и инженерните дисциплини и тяхното приложение в науката. До момента през такива обучения от 2008 година са преминали над 500 преподаватели – освен по техника и информатика, също и по физика и природни науки.

 
Младежко техническо изложение ПДФ Печат Е-мейл

Стоян Йосифов от VІІ б клас на СУ"Вичо Грънчаров" направи демонстрация с дроид "€SPHERO BB-8"от Star Wars, пред свои съученици. Демонстрацията беше част от рекламната кампания на изложението на Младежко техническо творчество, което се проведе в спортната зала от 12.10.2017 г. до 14.10.2017 г. Целта на изложението бе да засили интереса на децата и юношите към техническата мисъл и креативност.

Стоя Йосифов е участвал в много национални първенства по авиомоделизъм. Има спечелени купи от европейско първенство. Носител е на златни, сребърни и бронзови медала, купи и награда от Община Горна‚Горна Оряховица.

 
ПЪРВО МЯСТО в състезанието по компютърни мрежи ПДФ Печат Е-мейл

kom.mrejiИ тази година отборът по компютърни мрежи към СУ "Вичо Грънчаров" се представи успешно. На 14 януари 2017 година, се проведе състезание по КОМПЮТЪРНИ МРЕЖИ общински кръг, организирано от РУО - В. Търново и CISCO мрежова акадeмия "Интелекти". Състезаваха се ученици от 9 до 12 клас от училищата в община Г. Оряховица.

ПЪРВО МЯСТО за Цветомир Ботев от Xб клас, който получи награда и грамота. Илиян Пулчев от същия клас е пети. Те ще се състезават през март 2017 на областния кръг във В.Търново. 

 


Страница 3 от 5