Начало Проекти

Проекти


ПРОЕКТ "ЦЕЛИТЕ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ - СИЛА ЗА МЛАДЕЖКО ДЕЙСТВИЕ!" ПДФ Печат Е-мейл

05 05 60288 nСУ "€žВИЧО ГРЪНЧАРОВ" РАБОТИ ПО ПРОЕКТ "ЦЕЛИТЕ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ - СИЛА ЗА МЛАДЕЖКО ДЕЙСТВИЕ!" НА ДРУЖЕСТВОТО НА ООН В БЪЛГАРИЯ, С ПОДКРЕПАТА НА BRIDGE 47 И ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Всички дейности по Проекта са обединени под мотото "Променяйки себе си да преообразим света в който живеем".Одобрени за участие са екипи /ученик и учител/ на 22 училища от страната.Представители от СУ "€žВичо Грънчаров" са Йоана Димитрова, ученичка от VII клас, профил "€žСофтуерни и хардуерни науки" и Михаела Антова, учител по български език и литература.

На планирана симулация на Среща на върха за Целите за устойчиво развитие за ученици, делегатитезапознаха с резултатите от инструмент за докладване на изпълнението на Целите за устойчиво развитие /ЦУР/ в образователните институции.Осмокласничката Йоана Димитрова представи работата в СУ "Вичо Грънчаров" по две от целите - "Добро здраве" и "Качествено образование".

05 05 712 nВиртуалната среща даде възможност на представителите да споделят добри практики и значими инициативи, насочени към постигане на глобалните цели на училищно ниво, местно и национално ниво.В продължение на два дни, учениците-делегати дискутихара по глобални въпроси и успешно реализирани дейности по цели, приети от ООН.Представяха доклади, приеха резолюции, чрез които показаха своята ангажираност по темите и желанието им за последващи действия.

Срещата завърши с предизвикателство - всеки ученик да сподели снимка в действие по някоя от посочените цели на фейсбук страницата на Дружеството.

Онлайн семинар "Целите за устойчиво развитие в училище и извън него".се осъществи и за учителите, представители по Проекта.В рамките на два дни преподаватели от цялата страна дискутираха работата в училище за Целите за устойчиво развитие. Г-жа Антова представи добри практики и инициативи от СУ "€žВичо Грънчаров" - "IT бизнесът в училище", свързана с цели "Качествено образование", "Сигурна работа и икономически растеж", "€žИновации и инфраструктура", "Партньорства".

https://www.facebook.com/UNABulgaria/posts/10157530564123517

https://regnews.net/news/15886614441613/su-vicho-grancharov-raboti-po-mladezhki-proekt-na-druzhestvoto-na-oon-v-balgariya

 
Клуб по интереси ,,Българският език- лесен и интересен” ПДФ Печат Е-мейл

27 01 IMG 20200122 172613Публична изява на Клуб по интереси ,,Българският език- лесен и интересен" с ръководител Пепа Колева, посветена на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Поля Александрова представи презентация за живота и творчеството на поета. Ученици от VIIа и VIIб клас рецитираха стихотворения, посветени на прекрасната българска природа, на красотата и силата на родното слово. Звучаха откъси от цикъла,, Епопея на забравените и пътеписи.

 
Денят на християнското семейство ПДФ Печат Е-мейл

75339507 942639672802212 3726959236903600128 nДенят на християнското семейство отбелязаха учениците от клуб "Религия и ценности" към СУ "€žВичо Грънчаров", с ръководител г-жа Михаела Антова

Децата представиха презентация за християнските добродетели. Под формата на кратка драматизация шестокласниците Валентина Георгиева, Кристиян Цанев, Виктория Добрева, Александра Дойчева, София Георгиева и третокласничката Зорница Стефанова пресъздадоха въвеждането на Божията майка в храма. Второкласниците рецитираха стихотворения посветени на семейството, а Ралица Бончева, Александър Тихолов и Даяна Дебелцова поздравиха присъстващите с музикални изпълнения.

Дейността продължи с дискусия от клуба между деца, родители и гости на тема: "€žСемейните ценности в съвременното общество".

71564947 496158584313671 4876702908093038592 nВсяко семейство се включи в поставените задачи и работи в екип. Деца и родители представиха семейните си ценности чрез различни игри. Заедно изработиха рисунки на тема: "€žМоята представа за добро и щастливо семйство". Отборите получиха грамоти за участието си в дискусията.

Инициативата на клуб "Религия и ценности" бе подкрепена от класните ръководители г-жа Василка Стоянова, г-жа Ваня Недкова, г-жа Зарка Гайдарова и г-н Печикамъков.

Талантливите художници от училищния клуб по изобразително изкуство "Артфантазия", с ръководител Валентина Маринова, представиха изложба, посветена на християнския празник.

Събитието завърши с музикално изпълнение на гайда от шестокласника Росен Тонев и хубава българска музика.

 
ЕКИПНА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ „АЗ НЕ СЪМ РАЗЛИЧЕН” ПДФ Печат Е-мейл

lоgо

,

.

.

ЕКИПНА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ "АЗ НЕ СЪМ РАЗЛИЧЕН" НА "€žЕРАЗЪМ+"€, КД1- СЕ РЕАЛИЗИРА В СУ "ВИЧО ГРЪНЧАРОВ"

На 13.XI.2019г. в компютърния кабинет на СУ "Вичо Грънчаров"€, гр. Г. Оряховица се проведе втора екипна среща по проект "€žАз не съм различен"€ по КД1 на Програма "€žЕразъм+"€ с период на реализация една година. Мобилността по проекта ще се осъществи в рамките на една седмица от 26.04.2020г до 02.05.2020г. от обучителна организация SistemaTurismo в Римини, Италия.След извършен подбор, участие в него ще вземат петима учители по общообразователни дисциплини и 18 1120191113 095633трима учители специалисти за работа с деца със СОП.

Екипът се запозна с образователната система в Италия , с уеб сайта и логото на проекта, информира се за предстоящи дейности с партньора SistemaTurismо и сподели очакванията си от сътрудничеството си с организацията.

https://sites.google.com/view/2019-1-bg01-ka101-061769/%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

 
Спечелен проект за часове в Музея ПДФ Печат Е-мейл

1 900Проект за изнесено обучение в Горнооряховския исторически музей. Училището кандидатства по Националната програма "€žОсигуряване на съвременна образователна среда", Модул "€žКултурните институции като образователна среда" и е единственото в Горнооряховска община със защитен проект по тази програма.

Стойността на проекта е 1826 лв. В дейностите ще бъдат обхванати 165 деца от 5, 6 и 7 клас с четирима ръководители -Михаела Антова и Пепа Колева - преподаватели по Български език и литература, Евдокия Карагеоргиева - преподавател по География и икономика и Росица Петрова -“ преподавател по История и цивилизации.

Партньор на училището по този проект е Историческият музей, който ще предостави своите зали за изнесеното обучение на децата. Първият урок ще е на 26 ноември от 17.30 часа, когато Росица Петрова ще запознае учениците от 7 "а"€ клас с темата "Героизмът на нашите съграждани от фамилия Грънчарови". По проект всички ученици от 5 до 7 клас ще имат по два часа в Музея, като в изнесеното обучение са включени не само уроци по история, но и по български език и литература.

 
ПОРЕДЕН УСПЕХ ЗА ЕКИПА НА СУ „ВИЧО ГРЪНЧАРОВ“ ПДФ Печат Е-мейл

myzeiНашето училище е едно от четирите училища от област Велико Търново и единствено от Горна Оряховица, одобрено за участие в Национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда", Модул "Културните институции като образователна среда" - 2019. Ученици от V, VI и VIIклас и техните учители - Росица Петрова, Михаела Антова, Пепа Колева и Евдокия Карагеоргиева ще реализират дейности в извънучилищна среда, които са алтернатива на "€žтрадиционните" уроци. Проектът ще се осъществява съвместно с Исторически музей гр. Горна Оряховица, с което се разширява образователната среда. Основните активности ще са изработване на концепция за създаването на образователна игра в музея - "Интерактивен пъзел за музейни експонати", участие в театрални възстановки на исторически събития от родния край, изработване на макети, създаване на училищна музейна експозиция, анализиране на артефактите от постоянната експозиция в музея и проучване на родния бит, разработване на съчинения и есета.

 
Финал на проекта "Единни и толерантни към интеграция" с кръгла маса ПДФ Печат Е-мейл

Заключителна кръгла маса, на която се отчитат и обсъждат дейностите по проекта "€žЕдинни и толерантни към интеграция", се провежда днес в СУ "€žВичо Грънчаров" в Горна Оряховица. Проектът, по който горнооряховското училище си партнира с ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в добричкото с. Дончево, започна през учебната 2017/ 2018 г. Той е защитен пред ЦОИДУЕМ, а негов ръководител е директорът на СУ "Вичо Грънчаров" - Нели Атанасова.

Основната цел на проекта бе да покаже, че ученици от различни етноси могат да творят, танцуват и спортуват в екип. Ето защо в двете училища бяха създадени по няколко клуба с аналогични имена, в които децата се изявиха като много по-мъдри от възрастните - те постигнаха истинска симбиоза, без да се делят по етнос и религия.

Освен дейностите на клубовете, две големи срещи бяха проведени по проекта. През 2018 г. общо 107 деца от СУ "Вичо Грънчаров" гостуваха в Дончево, а визитата бе върната през май 2019 г. Гостуванията бяха именувани Фестивали на приятелството.

Изумихме се от реакцията на децата и от двете училища - "те се държаха едни с други като с истински приятели", разказа Вяра Ненова, ръководител на Клуб "€žЗанаятчийница" в ОУ "Св. св. Кирил и Методий". Ненова сподели още, че по проекта голяма част от децата в училището в Дончево са имали възможността за пръв път да контактуват с връстници от населени места извън региона, в който живеят. Така те разбират, че не са аутсайдери, придобиват повече вяра в себе си и създават дълготрайни приятелства.

Всяка от срещите завършила със спортен празник, който още веднъж показал, че различните могат да бъдат единни и толерантни, по-човечни и неагресивни, че могат заедно да търсят корените си, опознавайки историята, бита и традициите си.

По проекта бе работено и с родителии с учители. В началото на проекта бе проведен тренинг с ръководителите на клубовете. От своя страна пък те проведоха тренинг с родителите на деца, участващи в проекта и учителите в съответното училище. Интересът бе огромен.


На кръгла маса в Добрич и Горна Оряховица бе направен отчет за извършените дейности и изпълнените цели. Коментирани бяха варианти за продължаване на дейността.
Съвместната работа на СУ "Вичо Грънчаров" и ОУ "Св. св. Кирил и Методий" ще продължи и след края на проекта. Двете страни се ангажират да поддържат редовна видеоконферентна връзка, като така, контактувайки, ще надграждат постигнатото с проекта "€žЕдинни и толерантни към интеграция".

http://regnews.net/bg/su-vicho-grancharov-priklyuchva-rabota-po-proekt-za-tolerantnostta/?fbclid=IwAR3-tO5yFLa2I2kfKmlXBcEnJVda1hPsJAgARO-tMT0V7IyWgPnuyLP6DdE#.XWj2ay4zbcu

за Дончево

http://dobrudjabg.com/novina/zakliuchitelna-krygla-masa-po-proekt-edinni-i-tolerantni-kym-integraciq-se-provede-v-uchilishteto-v-donchevo/54450

 


Страница 1 от 15