ПРИЕМ ПЪРВИ КЛАС ------------------------------------------ ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕН IV КЛАС ------------------------------------------ ПРИЕМ VIII КЛАС
Начало
СУ "Вичо Грънчаров" - град Горна Оряховица

Ангажираност, образование, сила. ПДФ Печат Е-мейл

Във връзка със световния ден за борба със СПИН - 1 декември Ученическият съвет и доброволците от Български младежки червен кръст в СУ "Вичо Грънчаров" проведоха АНТИСПИН кампания под логото "€žЖивотът е безценен". Раздаваха рекламни материали и извършваха образователна дейност на тема:"Всичко което трябва да знаем за ХИВ/СПИН".

12 BСексуалното и репродуктивното здраве са тези аспекти, които ни позволяват да сме щастливи в интимните си отношения, да изградим здрави семейни отношения, да имаме деца и да бъдем добри родители.

Седмицата от 29.11. до 01.12. е седмица на инициативи, които имат за цел да се подобри информираността на учениците от прогимназиалните и гимназиалните класове за начините на заразяване с ХИВ и възможностите за избягване на рисково поведение. Целта е да се привлече вниманието им върху последствията от епидемията. В кампанията взе участие и медицинското лице на СУ "€žВичо Грънчаров" г-жа Жанета Николаева. В периода на кампанията се проведоха образователни лекции със събеседване, мултимедийни презентации на тема ,,СПИН и сексуално предавани инфекции" с ученици от гимназиален етап. Участниците проектираха и изработиха агитационни табла, информационни материали и подготвиха кампанията "Ние сме ЗА превенция на ХИВ"€, която се проведе на 01.12.2021г. във фоайето на училището. Целта е изграждане на положително отношение на участниците към здравето и възприемането му като лична ценност, да се усвоят знания за болести, предавани по полов път - причинители, начини на заразяване, симптоми и превенция. Да се получат знания за хигиенни правила на поведение, за контрацепция- предпазване от нежелана бременност.

Кампанията е насочена към младите хора, с идеята за повишаване на сексуалната култура. Посланията на Кампанията през 2021 година са "€žПредпазвайте се! Използвайте презервативи! Бъдете отговорни и модерни!"

 
СЪС СЕДЕМ ЗЛАТНИ, ЧЕТИРИ СРЕБЪРНИ И ПЕТ БРОНЗОВИ МЕДАЛИ СЕ ОКИЧИХА УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ВИЧО ГРЪНЧАРОВ” ОТ ПДФ Печат Е-мейл

17 113В първия присъствен учебен ден, радостта от срещата с любимите приятели и учители е двойно по-голяма, защото можем да се поздравим с отличното представяне в есенния кръг на международното състезание "€žМатематика без граници" В него, традиционно възпитаницитена нашето училище, се нареждат на призови места. След отличното представяне във финалите през лятото в гр. Несебър, донесло пълен комплект медали, и тази учебна година започва с успехи. Талантливите ни математиците премериха сили с участници от 23 страни по светаи заслужиха 7 златни, 4 сребърни и 5 бронзови медали. Злато завоюваха Стефани Стефанова, Таня Петрова и Хрисия Божкова от 1 б клас, Пламена Димитрова от 2 а клас, Денислава Бочукова и Ивона Русева от 3 б клас и Кристина Енчева от 4 а клас. Сребърните медали са за Александра Цареева, Ана Атанасова и Искрен Минков от 1 б клас и Николай Иванов от 2 а клас, а бронзовите отличия - за Крисиан Илиев, Михаил Христов и Надежда Недялкова от 1 а клас, Никол Йорданова от 1 б клас и Йоана Димитрова от 10 а клас.Особено щастливи са най-малките участници - първокласниците, които отбелязаха прекрасен резултат още при първото си участие в престижния форум.

Труд, постоянство, приложимост на знанията и подкрепа - това са стълбовете на успеха, които водят Грънчаровци към нови постижения в математиката! Поздравления за отличията на всички медалисти и участници, на техните родители и учители! Желаем Ви успех и в следващите кръгове на състезанието!

 
Информационна кампания ПДФ Печат Е-мейл

2 DiabetНа 15.11.2021 г. в СУ "Вичо Грънчаров" се проведе Информационна кампания, посветена на Световният ден за борба със захарния диабет. В платформата Microsft Teams ученици, учители и медицинското лице в училището дискутираха и поставиха основните акценти, относно създаване на навици за водене на здравословен начин на живот още от ранна детска възраст, поддържане на нормално телесно тегло, оптимален двигателен режим, здравословен модел на хранене и профилактика на психогенния стрес.

https://www.regnews.net/news/16370477804212/informatsionna-kampaniya-sreshtu-diabeta-se-provede-v-su-vicho-grancharov

 
Поздравителен адрес - 1 ноември 2021 г. ПДФ Печат Е-мейл

Поздравителен адрес от името на инж.
Добромир Добрев - Кмет на Община Горна Оряховица, по повод 1 ноември -
Ден на народните будители.

Честит 1 ноември, българи!
Да не угасва пламъкът на знанието и родолюбието!
Учениците от Средно училище "Вичо Грънчаров" отбелязаха Деня на народните будители
В навечерието на големия български празник Първи ноември СУ "Вичо Грънчаров" взе участие в празничната програма на РУО Велико Търново. На събитието училища от цялата област представиха делото на избрани от тях будители. Преслава Георгиева и Габриел Савов от 9а клас споделиха своята презентация, като разказаха за делото на рода Грънчарови. В края на своето представяне двамата ученици поздравиха своите учители за помощта, която са им оказали при подготвянето на презентацията. Учениците изказаха благодарност и към организаторите на събитието за поканата и предоставената възможност да споделят гордостта си, че СУ "Вичо Грънчаров" е достоен наследник на рода Грънчарови.
За поредна година по повод Деня на народните будители ученици от Ученическия съвет при СУ "Вичо Грънчаров" изненадаха своите учители, като изработиха свитъци с пожелания към тях. Учениците благодариха на своите будители за грижите и всичко това, на което са ги научили, и им пожелаха винаги да разпалват огънчето на знанието. "Жестът, който направихме към нашите учители, цели да им покаже, че ние оценяваме всичко, което те правят за нас. Пожелаваме им творческо вдъхновение и неизчерпаема сила по пътя на просветата", споделят децата от Ученическия съвет. Младежите от съвета отдадоха почит и към българските духовници и просветители, като изработиха табло, чрез което по-малките ученици се запознаха с делото на Народните будители. "Целта на тази инициатива е да покажем на по-малките с какво трябва да се гордеем. Това, което им е необходимо, е пример. Смятаме, че ние успяваме да дадем такъв с тези малки жестове към народните дейци и към нашите учители", споделят още от Ученическия съвет.
В навечерието на големия празник, посветен на българските просветители, революционери, учители и творци, първокласниците също отбелязаха големия празник. Чрез различни активности те се запознаха с живота и делото на големите имена в българската история и просветно дело. Малките ученици вече знаят за славното дело на Апостола на свободата Васил Левски, разпознаха образите на Христо Ботев и Пайсии Хилендарски. С голямо вълнение за пръв път прекрачиха прага на училищната библиотека, където г-жа Панова ги запозна с детския отдел.
"Звездичките" от 1 б клас с радост се включиха и в кампанията "Купи 1 книга. Дари я на своето училище" на Асоциация "Българска книга" и подариха на училищната библиотека детски книжки. Благодарим на родителите, които с желание подкрепиха тази инициатива и станаха част от училищния живот, дарявайки книга.

1.11.2021 г

 
Онлайн дискусия осъществиха учениците от VII a и XII a клас на СУ „Вичо Грънчаров“ ПДФ Печат Е-мейл

smirnenski nСедмокласници и дванадесетокласници дискутираха заедно на тема: "Човешкото падение в творчеството на Христо Смирненски". Поетът е познат със своите творби, които звучат актуално и днес и поставят много въпроси пред младите хора. Учениците влязоха в словесен "сблъсък" за вечната борба между доброто и злото; разсъждаваха за цената на компромисите със съвестта и човешките принципи, за нравственото падение на личността. В основата на дискусията бе сатиричната творба на Смирненски "Приказка за стълбата".

Връзката между класовете бе виртуална, но това не попречи учениците да изразят позициите си и да потърсят заедно отговорите на поставените въпроси. Диалогът между тях беше непринуден и динамичен. Срещата започна с презентация за живота на Христо Смирненски, изготвена и представена от Василена Колева от 7а клас. Участниците се разделиха на групи и коментираха откъси от произведението "Приказка за стълбата". Към края на дискусията, дванадесетокласничката Станислава Люцова презентира най-важното от творческата история и нравствените послания на текста. Проблемите, които засяга поетът в творчеството си, породиха въпроса: "€žСблъскваме ли се днес със социалната несправедливост и какви са нейните лица?". Седмокласниците подготвиха илюстрации, които отразяват проявленията на човешкото страдание и пропастта между бедни и богати. Любопитен момент бе финалът на дискусията, в който дванадесетокласникът Атанас Ангелов сподели своя рисунка, провокирана от засегнатите проблеми по време на дискусията.

Гости на събитието бяха директорът на училището г-жа Нели Атанасова и учители от СУ "Вичо Грънчаров". Ръководителите на споделената практика бяха г-н Красимир Александров и г-жа Михаела Антова. Те споделят, че подобна форма на диалог между малки и големи ученици дава възможност да взаимодействат помежду си, коментирайки теми, които вълнуват и едните, и другите. Двамата учители изказват своята благодарност към учениците, които дискутираха, макар и от разстояние.

 
Да пазим живота на пътя! ПДФ Печат Е-мейл

5 244534802 600221711111991 79002058864304040 nУченици от СУ "€žВичо Грънчаров" и класните им ръководители, госпожа Даниела Велчева и госпожа Десислава Бейска, се включиха в кампанията за намаляване на травматизма по пътищата. Дейността е в рамките на дните на безопасността на ROADPOL и цели намаляване на пътнотранспортните произшествия.

Полицаи от РУ на МВР в Горна Оряховица бяха гости на малчуганите от нашето училище. Присъствието на униформените служители предизвика много вълнения и интерес. Полицаите проведоха беседа по пътна безопасност, като фокусираха вниманието на учениците към задълженията им да спазват правилата за движение на пътя. Нагледно припомниха правилните места и начините за пресичане на пътното платно при движение в града, както и местата за безопасна игра и отдих, като използваха пътните знаци и "работещ" светофар, с които разполага училището.

По интересен и достъпен начин запознаха децата с професията на полицая, с динамичното си ежедневие, с особеностите на полицейската униформа и най-важните полицейски атрибути - нагръден полицейски знак, стоп-палка, радиостанция, бронезащитна жилетка, защитна каска, електрошокова палка, "истински" патрони и предпазен щит. Всяко едно от децата имаше възможност да се докосне до тях и поне за малко да се почувства част от полицейските сили. Истински фурор предизвика възможността учениците да седнат в полицейската кола и сами да пускат светлинно-звуковия ѝ сигнал, задаваха много въпроси и споделяха свои наблюдения. Третокласниците и полицаите се разделиха се с обещание за нови срещи.

 


Страница 5 от 155