ПРИЕМ ПЪРВИ КЛАС >>>> Прием първи клас <<<< ПРИЕМ ПЪРВИ КЛАС ------------------------------------------ ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕН 4 КЛАС >>>> Прием след завършен 4 клас <<<< ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕН 4 КЛАС
Начало
СУ "Вичо Грънчаров" - град Горна Оряховица

Кариерно развитие в областта на природните науки ПДФ Печат Е-мейл

1 fizikaНа 30.10.2018 г. в СУ " Вичо Грънчаров" бяха изнесени презентации на теми, свързани с физиката на Земята и околоземното пространство. Лектори бяха доц. д-р Елисавета Пенева, гл. ас. д-р Гергана Георгиева и докторантите Ирина Ганчева и Грета Георгиева от катедра "Метеорология и геофизика"€ на Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Учениците научиха за приложенията на физиката в областта на природните науки и възможностите за кариерно развитие в тази насока. Разгледаните теми бяха от областта на метеорологията, океанологията, геофизиката и астрономията. Бяха дискутирани спътниковите и други дистанционни методи за изследване земната повърхност, атмосферата и океана. Освен за последните постижения в науките за Земята, учениците чуха и за неизследваните области, които чакат своите откриватели.

http://www.g-oryahovica.org/2011-11-27-00-09-48/2011-11-27-00-10-45/6723-2018-11-07-14-57-26.html

https://www.borbabg.com/2018/11/08/v-su-vicho-grncharov-diskutiraha-kariernoto-razvitie-v-oblastta-na-prirodnite-nauki/

http://regnews.net/bg/v-su-vicho-grancharov-diskutiraha-kariernoto-razvitie-v-oblastta-na-prirodnite-nauki/#.W-Q5-dUzbcs

http://veliko-tarnovo.net/novini/v-su-vvitcho-grantcharovv-diskutiraha-kariernoto-razvitie-v-oblastta-na-prirodnite-nauki.html?fbclid=IwAR0BNut6LhiHIIKKM3QqM-5RcnGHrmo8ZoWMB6r_UDVG77vKIVurST09jPo

 
Даниела Кенарева с награда ПДФ Печат Е-мейл

1 DanielaНаградата "Будител на община Горна Оряховица за 2018г" е присъдена на г-жа Даниела Кенарева, старши учител по биология и здравно образование в СУ "€žВичо Грънчаров". Наградата е за високи постижения в сферата на образованието и науката.

В годините под ръководството на г-жа Кенарева учениците имат много успехи в конкурси и състезания. Реализирани са инициативи на МОН и Министерството на здравеопазването в изпълнение на Националната програма за превенция на хронични и незаразни болести 2014-2020г. За дейността си две поредни години е награждавана от министъра на здравеопазването за приноса си в здравното образование на младите хора.

Г-жа Кенарева създава стимулираща среда и предизвикателни възможности за развитие на индивидуалността и надграждане на личностния потенциал на учениците чрез извънкласна дейност. Чрез дейността по програмата на Български дарителски форум "€žНаучи се да даряваш" г-жа Кенарева възпитава активна гражданска позиция у учениците, мотивира ги за дарителство и участие в доброволчески инициативи.

Утвърденият професионален и личностен авторитет на г-жа Кенарева провокира децата да участват в ръководения от нея клуб Български младежки червен кръст към СУ"Вичо Грънчаров" и да участват в обучение по първа долекарска помощ, да провеждат информационни кампании и акции по ", както и в доброволчески инициативи за "€žПодпомагане на деца в риск"€.

 
"Майсторете ръчички за радост на всички ПДФ Печат Е-мейл

1 srachniНа 29.10.2018 г., в навечерието на Деня на народните будители, в Музикално-изложбената зала на СУ"Вичо Грънчаров" се проведе първата от поредицата срещи между учениците от първи клас на училището и деца от 5 до 7 години от град Горна Оряховица и техните родители. Работилничката по приложни изкуства "Майсторете ръчички за радост на всички" предостави възможност на всяко дете да изработи красив предмет.

1 rabotilnica nЗайчета, ежковци, кошници с плодове, апликации с есенни листа и природни материали, забавни пъзели бяха само част от нещата, които малчуганите изработиха в десетте тематични къта, подпомогнати от учителите в начален етап и първокласниците. Много настроение създаде и арт-сцената, на която всяко желаещо дете можеше да се изяви. Певци и рецитатори зарадваха гостите със своя талант. Най-много овации събра Христиан Ивайлов Димитров, ученик от I"а" клас, с вдъхновеното изпълнение на поемата "Хаджи Димитър" от Христо Ботев.

Това е първата от поредицата срещи в Деня на отворените врати на училището. В края на месец ноември нашите малки приятели ще се състезават и забавляват в състезанието "Бързи, смели, сръчни". Очакваме Ви!

 
НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО В СУ “ВИЧО ГРЪНЧАРОВ“ ПДФ Печат Е-мейл

С участие на най-малките от СУ "Вичо Грънчаров", които се включиха в маратона на четенето бе сложено началото на Националната седмица на четенето от 22-25.10.2018 г.

1 23 10 2018 nНа 23.10.2018 г. учениците от начален етап на СУ "Вичо Грънчаров" се включиха в маратона на четенето. Събитието се състоя в СУ "Георги Измирлиев", а участие взеха всички училища от Горна Оряховица.

Мероприятието е част от програмата за национална седмица на четенето. Кампанията се провежда за поредна година от МОН, като тази година домакин е РУО - Велико Търново.

Учениците от начален етап представиха любима приказка и стихотворения. Възпитаниците на СУ "Вичо Грънчаров" четоха приказката "€žДядовата ръкавичка" от Елин Пелин.

С участието си в четенията учениците показаха любовта си към книгата и споделиха с участниците и гостите на събитието любимата си детска книга. Официалните гости на маратона също се включиха в четенето.

Събитието завърши с поздравления към участниците. Учениците получиха грамота за участие и детски книжки.

В училищната библиотека

З2 22 10 2018а четвърта поредна година учениците от ІV"€žв" клас дариха на училищната библиотека от своите книжки с надеждата, че и други деца ще имат възможността да ги прочетат.

Учениците на г-жа Велчева са приятели на училищната библиотека и редовно ползват от там необходимата допълнителна информация за обогатяване на урочния процес. Библиотека е неизчерпаем източник за мъдрости и г-жа Панова изненада отново своите читатели, като им разказа любопитни факти за книгите. В продължение на час заедно четоха от подготвената презентацията мъдрости, посветени на книгите, беседваха за смисъла от четенето и необходимостта от натрупване на знания чрез книгата.

Своята среща и дарението учениците посветиха на Националната седмица на четенето, в която те се включват активно и я свързаха с наближаващия Ден на народните будители.

Читателски клуб към библиотеката на СУ "€žВичо Грънчаров"

1 BisercheIMG 3565Чрез първата си сбирка новосформираният читателски клуб към училищната библиотека се включи в Националната седмица на четенето. Участниците чуха"€žВажното приключение на важната готварска книга", откъса от "Весел гъделичкащ смях" на Маргарит Минков, прочетен от режисьора на младежкия театър в града Симеон Христов. Децата обсъдиха визията и очакванията за своята дейност. Направиха правила за работа и си избраха име на клуба. От 12 предложения с най-много гласове се оказа предложението "Млади оценители".

В групата на ПГ- Големи четат на малки

3 23 10 2018И тази година Раховчетата гостуваха на малките си приятели от ПГ, за да им почетат приказки, като част от инициативата за стимулиране на четенето при най-малките, посветени на Националната седмица на четенето.

Четвъртокласниците прочетоха на малчуганите българската народна приказка "Как воденичарят се ожени за царската дъщеря". След като и малки, и големи установиха, че тази приказка много прилича на приказката "Котаракът в чизми", заедно направиха импровизирана драматизация по приказката. А накрая тяхната среща завърши като в българската приказка - смяха се, забавляваха се и извиха кръшно хоро.

Учениците от ІІ клас

С прочит на приказката "€žЦветята на малката ида" от режисьора на младежкия театър Симеон Христов и запознаване с живота на Ханс Кристиян Андерсен, учениците от първи и втори клас организирани от госпожа Ваня Недкова отбелязаха Националната седмица на четенето.

Учениците от IV"а"€ клас

1 kremeaУчениците от IV"€а" клас се включиха в Националната седмица на четенето,като участваха в състезанието "Пиша вярно и четливо"€, организирано от г-жа Кремена Витанова.
Седмицата на четенето приключи в училищната библиотека, където г-жа Росица Илиева помощник-директор на училището връчи грамоти на победителите. Г-жа Панова представи на четвъртокласниците различни детски енциклопедии и енциклопедии за възрастни, като показа по интересен начин как да намират информация в тях.

Петокласници от СУ "€žВичо Грънчаров" четоха приказки на деца в три горнооряховски детски градини

3 snimka2Възпитаниците на СУ "€žВичо Грънчаров" се включиха в Националната седмица на четенето с представянето на български народни приказки пред децата от ДГ "€žЗдравец"€, ДГ "€žАлен мак"€ и ДГ"€žБодра смяна". Петокласниците бяха посрещнати с нетърпение от малчуганите, които слушаха с интерес избраните приказки.

2 snimka2 1Децата посрещнаха гостите си със задаване на гатанки и много усмивки. Най-малките от ДГ "Бодра смяна"€ също се включиха в маратона на четенето, като с интерес изслушаха приказката "Болен здрав носи" и изпяха песен, с която поздравиха своите гости.

Децата получиха и рисунки, направени по сюжети от прочетените творби.

1 snimka1

Учениците на СУ "Вичо Грънчаров"€ дариха ръчно изработени книжки с гатанки и детски книги за библиотечните кътове на детските градини.

Посланието на учениците към по-малките бе да се докосват по- често до вълшебния свят на приказката и да черпят любопитство и вдъхновение към света и човека.

Под наслов "€žКнигата е прозорец към света и човека" петокласниците заедно с родителите си четоха любими произведения. Възпитаниците на СУ "€žВичо Грънчаров"€ продължиха маратона на следващия ден извън училищната сграда. Те посетиха Градската библиотека, като зададоха любопитни въпроси за библиотечното дело и мястото на книгата в миналото и в съвременното българско общество. Учениците имаха възможност да се докоснат до стари печатни книги в хранилището на библиотеката. Посещението завърши с четене на стихове от Валери Петров и Георги Константинов. Училището дари книги за детския отдел на библиотеката.

1 Lukanova snimka9Гост на шестокласниците бе г-жа Румяна Луканова. Тя им разказа интересни факти от живота на Иван Вазов. Срещата завърши с четене на любими творби на Вазов.

Посланието на ученици и учители бе:"Добрите книги имат едно общо нещо€-те са по-истински, отколкото ако се бяха случили наистина".

Изява на литературен клуб "€žКалиопа" с участието на ученици от 6 до 12 клас в Националната седмица на четенето.

4 snimka uchastniciНа 24.10.2018г. се проведе разговор-дискусия на тема "€žКнигата, която няма да забравя"€ по инициатива на литературен клуб "Калиопа"€ при СУ "Вичо Грънчаров". Приятелите на книгата представиха свои презентации на любими книги и коментираха избрани цитати от тях. Десетокласниците впечатлиха гостите на мероприятието с голяма, ръчно изработена, с красиво изписани цитати книга. Всеки участник отбеляза на предварително изготвено табло свои мисли и впечатления от прочетеното,като ги свърза със стила, сюжета и героите.

Посланието на младите творци бе "Добрите книги имат едно общо нещо-те са по-истински, отколкото ако се бяха случили наистина"€.

5 snimka knigaIMG 20181026 161828

 
УЧАСТИЕ В ИНИЦИАТИВАТА „МЕНИДЖЪР ЗА ЕДИН ДЕН“ 2018 ПДФ Печат Е-мейл

1 menidgar IMG 20181030 125029Седемнадесетото издание на инициативата на Джуниър Ачийвмънт България "Мениджър за един ден"се проведе на 30 октомври 2018 г. Участието на СУ "Вичо Грънчаров" като организация домакин в това начинание е вече традиционно. Така се дава възможност на възпитаниците на училището и други желаещи да се запознаят отблизо с управлението и дейностите на учебното заведение.

Макар и само за ден ученици от девети клас заеха няколко основни мениджърски позиции в училището. Мартина Йорданова беше директор, Станислава Люцова беше заместник-директор, а Иван Иванов -педагогически съветник.

2 menidsar IMG 20181030 124823Младите сътрудници се запознаха с мисията, визията, стандартите на работа и етичните практики в училището и отговорностите и задълженията на заеманата от тях длъжност. Присъстваха в работни срещи през учебния ден, изпълняваха задачи, бяха насърчавани да предлагат идеи и да изказват мнения.

В края на работния ден учениците, влезли в ролята на своите ръководители споделиха, че са се докоснали до нещо много интересно и вълнуващо, придобили са увереност в собствените си сили и се чувстват удовлетворени.

За участието си в инициативата на Джуниър Ачийвмънт България младите мениджъри получиха сертификати.

 
СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „ВИЧО ГРЪНЧАРОВ” СЕ ВКЛЮЧВА В ИНИЦИАТИВАТА „МЕНИДЖЪР ЗА ЕДИН ДЕН“. ПДФ Печат Е-мейл

За седемнадесети пореден път Джуниър Ачийвмънт България организира инициативата "Мениджър за един ден". Събитието ще се проведе на 30 октомври 2018 г. Включването на нашето училище в това начинание е вече традиционно.

Ученици от цялата страна отново ще преживеят един реален работен ден в малки и големи компании, държавни и общински институции. Освен че предлага възможности за ефективна професионална ориентация, за много от Вас, младите хора, това преживяване оставя незабравим отпечатък за цял живот и е първа стъпка в вашата успешна реализация на все по-конкурентния пазар на труда. На местно ниво "Мениджър за един ден" може да послужи за запознаване с профила на компаниите и възможностите за професионална реализация в нашия град или област.

Инициативата ще се проведе в цялата страна. Партньори ще бъдат министерства, общини, училища и български и международни компании.

Каним учениците от X, XI и XII клас да участват, регистрирайки се на платформата mfd.jabulgaria.org.

 


Страница 7 от 107